Foto portada: la nova directora de Ràdio Sabadell fent una foto del ple, amb el regidor Soler intervenint. Autor: David B

El ple crític: ‘Nova política; vells mètodes’

L’elecció  de la nova directora de Ràdio Sabadell fou, sens dubte, el tema políticament més rellevant d’aquest plenari que aquí analitzem.

La sessió va desenvolupar-se sota la mirada d’Artur Mas, doncs pel que sembla l’ajuntament de Sabadell no s’ha adonat que ha hagut un canvi a la presidència de la Generalitat. Segons fonts municipals, el retrat de Carles Puigdemont encara no ha arribat al consistori.

El plat fort de la sessió fou el nomenament de la nova directora de Ràdio Sabadell. Un tema molt delicat que havia provocat forts enfrontaments en l’anterior mandat i que havia derivat en el fet que l’emissora municipal, des de feia gairebé tres anys, estigués sense direcció.

El ponent, Miquel Soler, regidor de Tecnologies de la Informació i Comunicació, de Guanyem Sabadell, va defensar la designació de la periodista Montserrat Pérez com una imperiosa necessitat per tal de desencallar aquesta anòmala situació. Tanmateix la seva argumentació va estar farcida de contradiccions, com li van recordar els portaveus del PP, Esteban Gesa, i de Ciutadans, Joan García. Per la seva banda, Josep Ayuso (PSC) va defensar la candidatura de Manolo Garrido amb l’argument que havia obtingut més vots que Pérez i va manifestar la seva intenció de portar el tema al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) competent en la matèria. CiU, de qui depenia l’elecció de Pérez, va defensar el seu vot positiu per coherència amb el seu posicionament en el mandat anterior, malgrat la seva abstenció en el Consell d’Administració de l’emissora municipal fa pocs dies.

En efecte, el procés de selecció de director/a de Ràdio Sabadell va produir-se en unes circumstàncies anòmales determinades per la pressió de Manuel Bustos per designar al seu candidat, Manolo Garrido, mentre que la resta de l’oposició va fer pinya al voltant de Montserrat Pérez. La manca d’acord va provocar el bloqueig doncs va ser impossible aplegar els preceptius dos terços del consistori (18 vots) per elegir al nou director/a.

Formes democràtiques

Ara tenim una nova correlació de forces amb la presència de formacions com ERC i C’s, llavors sense representació a l’Ajuntament i que lògicament no van poder participar en el procés. D’altra banda, el Consell Consultiu i Assessor de Ràdio Sabadell, que té la competència de seleccionar al candidat, s’ha modificat substancialment: alguns dels seus membres són ara regidors, com el mateix Soler o Albert Boada (Crida per Sabadell), altres malauradament com Xavier Vinader, han mort. Un fet que sembla ser desconeix la portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, qui va reclamar emfàticament l’opinió de Vinader, i que el regidor Boada va haver de rectificar com va poder.

Totes aquestes circumstàncies recomanaven que l’equip de govern, en ares a la transparència i per fer honor a les seves promeses de fer una ràdio plural i independent, hauria d’haver iniciar un nou procés de selecció amb totes les garanties i atenent a la nova composició del ple municipal. En democràcia les formes són molt importants i l’equip de govern ni tant sols ha tornat a convocar al Consell Consultiu per tal de recavar la seva opinió sobre la decisió de portar al ple la designació de Pérez.

En definitiva, les presses per solucionar aquest tema i desfer-se d’una patata calenta han conduit a prendre una determinació que evoca els mètodes de la vella política que aquest equip de govern havia promès eradicar. Tampoc va semblar que aquesta determinació aixequés massa il·lusió en els portaveus d’ERC, Xavier Guerrero i Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, que van passar de puntetes sobre el tema.

Tot això, sense qüestionar la vàlua professional de Montserrat Pérez a qui ara se li planteja la complicada tasca de fer de Ràdio Sabadell un mitjà de comunicació al servei de la ciutat i no, com fins ara, de l’equip de govern.

Foto portada: la nova directora de Ràdio Sabadell fent una foto del ple, amb el regidor Soler intervenint. Autor: David B.

One Comment