Juli Fernàndez

‘El ple crític’: Torna la crispació

La sessió de juliol transcorria de forma més aviat anodina quan, al punt 21 dedicat a la moció del PSC per exigir un salari de referència al Vallès Occidental, Joan Berlanga, d’Unitat pel Canvi, va fer esclatar una veritable bomba política.

El portaveu d’Unitat pel Canvi (UpC) i primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, va anunciar, en nom del govern, que no aprovarien cap moció del PSC, adduint que després de denunciar als tribunals al regidor de la Crida per Sabadell, Maties Serracant, s’havien situat “fora del joc institucional” i per “judicialitzar la política” (més info: ‘Cisma entre el quatripartit i el PSC‘). Aquesta insòlita declaració va provocar que als rostres dels edils de l’oposició es dibuixés un gest de profund estupor i la resposta indignada del regidor socialista Cristián Sánchez, que denuncià la “coacció política” que suposa aquesta determinació. Així va demanar empara de l’alcalde, Juli Fernàndez (ERC), qui va argumentar que no podia emparar-lo ja que el grup socialista mantenia tots els seus drets a presentar mocions i que Berlanga únicament havia indicat el sentit de vot.

Foto portada: David B.
El portaveu del PP, Esteban Gesa. Autor: David B.

A la segona moció socialista, en suport de les oficines liquidadores, el regidor de la Crida per Sabadell, Albert Boada indicà que resulta molt difícil el diàleg amb el PSC quan el seu portaveu, Josep Ayuso, també investigat (abans imputat) pel cas de Ca l’Alzina havia amenaçat amb denunciar a més regidors de l’equip de govern.

Al final del ple, al punt de precs i preguntes, va tornar a sortir el tema. Ayuso va manifestar en forma de prec el seu malestar per un veto que considerà “inadmissible”. Adrián Hernández, portaveu de Ciutadans (C’s), va preguntar si aquest posicionament s’estenia a les mocions que la resta de grups presentessin conjuntament amb el PSC. L’alcalde va matissar que el veto a les mocions socialistes només es referia aquelles d’àmbit general i no a les destinades a fiscalitzar l’acció del govern. Tanmateix es va negar, amb un to agre, malgrat la insistència de Hernández, a respondre a la qüestió plantejada pel portaveu de C’s.

Triple error

L’equip de govern va cometre un greu error amb allò que l’alcalde qualificà de “posicionament polític”.

  • En primer lloc, perquè votar negativament o positivament una moció no ha de justificar-se en raó de qui la presenta, sinó de si es considera beneficiosa o perjudicial per a la ciutat.
  • En segon lloc, perquè agradi o no, recórrer als tribunals és un recurs a disposició de la ciutadania i dels grups polítics que no trenca cap norma democràtica, particularment quan la decisió d’investigar o imputar no depèn del denunciant sinó de l’administració de justícia que determinarà si arxiva la causa o la tira endavant.
  • Finalment, perquè el posicionament polític de l’equip de govern incrementa la crispació política i reforçarà al sector bustista en el PSC, posant les coses més difícils al sector renovador encapçalat per Pol Gibert.

Potser influenciat per la crispació que va apoderar-se del plenari arran d’aquesta qüestió, l’alcalde va fer gala de formes autoritàries al negar-se a respondre les preguntes del portaveu i únic regidor del PP, Esteban Gesa, sobre la relació de parentesc de membres del govern amb dos càrrecs municipals, Montserrat Molas i Joaquim Farriol, amb la peregrina excusa que no li havia indicat a quin expedient anava referida la seva pregunta. Així, doncs, el govern municipal va provocar un seriós conflicte polític en una sessió que podia haver passat sense pena ni glòria.

Foto portada: Juli Fernàndez durant el ple. Autor: David B.

One Comment