L’Ajuntament tanca el 2012 amb un dèficit de 2,1 milions

  • El consistori tanca amb pèrdues l’any. Els regidors valoren una millora dels comptes després d’un 2011 terrible.

  • Preocupen les empreses municipals, que perden més d’un milió d’euros. VIMUSA perd 774.000 euros.

L’Ajuntament ha tancat els comptes relatius a l’any 2012. Ho fa amb dèficit, de 2,1 milions, per segon any consecutiu. A banda queden les tres empreses municipals, que han perdut més d’un milió d’euros més. Tot i així, el govern assegura que s’avança cap a una millora de les finances locals. Algunes formacions de l’oposició hi coincideixen.

L’Ajuntament de Sabadell va tancar l’any 2012 amb 2,1 milions de dèficit. Números vermells per segon any consecutiu però a mig camí entre l’equilibri i els 3,8 milions que de dèficit del 2011, molt lesiu per les arques municipals i que va provocar el pla d’ajust de la despesa i diverses retallades a serveis i increment de taxes.

Si l’any 2011 l’Ajuntament va perdre 7 milions, l’any 2012 va saldar-se amb 5 milions en positiu. El regidor d’Economia, Ramon Burgués, ha assegurat que “s’ha revertit la situació i s’ha obtingut un resultat positiu de cinc milions malgrat que el remanent de tresoreria encara sigui negatiu”. Burgués ha assenyalat que l’objectiu del govern és acabar el mandat amb sostenibilitat econòmica.

Tota l’oposició s’ha abstingut, tret de l’Entesa, que ha votat en contra, ressaltant que el deute de l’Ajuntament és de 130 milions. Alguns grups (EUiA, PP) consideren que l’aprovació dels comptes és un punt més tècnic que polític i que per tant no s’aprova o rebutja una gestió sinó uns números. Per aquest motiu han argumentat l’abstenció. Diverses formacions, com ICV han valorat que “els comptes són millors que l’any 2011 però la situació encara és molt greu”, segons Carme Garcia.

Preocupen les empreses, especialment VIMUSA

La situació de les empreses municipals preocupa. N’hi han tres lligades en bona part al Vapor Llonch, a VIMUSA i a Ràdio Sabadell. VIMUSA ha perdut 774.000 euros en un any mentre que Promoció Econòmica (Vapor Llonch, Fira Sabadell…) ha perdut 264.000 euros. Finalment, Ràdio Sabadell té un superàvit de 40.000 euros.

Burgués ha assenyalat que en un any s’ha reduït a la meitat el número d’empreses municipals, de sis a tres, i que aquest fet serà positiu a nivell financer.

Burgués carrega contra el govern Zapatero

En el moment de les rèpliques a l’oposició, el regidor Burgués es va permetre reivindicar “la bona gestió econòmica de l’Ajuntament”. Un fet que va ser censurat per algunes formacions, a l’interpretar que “treia pit”. En un altre ordre de coses, el regidor ha assegurat que el govern central va enganyar els Ajuntaments els anys 2008 i 2009:

El govern central ens va enganyar l’any 2008 i 2009 perquè va preveure més transferències als ajuntaments de les que ens tocaven només per amagar la crisi”, ha assegurat. Un fet que ha provocat mal de caps financers a la Casa Gran, que ha hagut de tornar la diferència entre el rebut i el que pertocava.

Els anys 2008 i 2009 el govern central estava encapçalat per José Luis Rodríguez Zapatero i el Partit Socialista, on milita el propi Burgués.

Foto portada: Els regidors, al ple d’aquest setembre. Autor: J.d.A.

2 Comments