Com heu viscut el 12 d’octubre?

LA VEU DEL CARRER

El passat dissabte i com cada 12 d’octubre, es va celebrar el Dia de la Hispanitat a tot l’Estat. Aquesta festivitat commemora el descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom l’any 1492 i simbolitza l’estret lligam històric entre les dues ribes atlàntiques. Està declarada Festa Nacional d’Espanya des del 1987 i coincideix amb les celebracions de la Mare de Déu del Pilar de Saragossa, considerada popularment com la seva patrona. Arran de les divergències polítiques existents entre el govern autonòmic i central i en un moment en què les relacions entre Catalunya i Espanya s’insinuen crítiques, la festa ha assolit aquest any una dimensió diferent.

En una ciutat amb un entramat social tan divers com Sabadell, hi ha qui va aprofitar la condició de festiu per gaudir de l’oci en família, escapar-se amb la parella o per comprar en aquells comerços que van obrir. L’altra cara de la festa és la d’aquell grup de ciutadans que no van voler desaprofitar l’oportunitat d’exterioritzar els seus sentiments respecte a la seva identitat, com tots aquells que van pujar als dos autocars preparats pel PP local amb destí a la Plaça Catalunya de Barcelona. Com heu viscut aquest dia? Ens feu arribar les vostres opinions a través de l’espai de comentaris?

Marina Llorens: “Si no hagués treballat, tampoc ho hagués celebrat”

Marina Llorens, del barri d’Espronceda, va passar la festivitat a la feina. Explica que va fer vida normal i no va celebrar-ho de cap manera. “No em sento tan espanyola”. El passat 11 de setembre, segons diu, sí que va celebrar la Diada de Catalunya.

Joan Cots: “Quan em respectin a mi, jo també respectaré”

Joan Cots, veí jubilat del barri de Campoamor, se sent molest pels fets esdevinguts el passat 11 de setembre a l’Assamblea Catalana de Madrid, on un grup de persones van interrompre la celebració de la Diada amb banderes feixistes. Afirma que prefereix marxar de l’ambient del Dia de la Hispanitat per evitar viure els incidents o conflictes que hi solen haver. “Jo respecto a tothom però també vull que em respectin a mi. Una cosa és defensar els teus drets i una altra atacar els drets dels demés”.

Anna Solà: “Cadascú és lliure de defensar el què vol”

Anna Solà, del barri de Campoamor, viu, estudia i treballa a Catalunya, però també se sent espanyola.

Cadascú és lliure de defensar allò que vol. Entenc els catalans que volen la independència, i els que se senten espanyols, sempre i quan es respectin entre ells. No em sembla bé que a la Diada hi apareguin banderes espanyoles, així com tampoc que durant la Hispanitat es treguin estelades. Que cadascú gaudeixi del seu dia quan li toca”.

Xavi Garcia: “Obliden el genocidi de la població indígena”

Per en Xavier Garcia, veí de la Creu de Barberà, la celebració del Dia de la Hispanitat s’oblida d’entrada del genocidi que va patir la població indígena del continent americà al ser colonitzada, “amb conseqüències tràgiques del mateix nivell que les de l’holocaust nazi”. Encara que incideix en el respecte a la llibertat per a què cadascú la celebri com vulgui, considera que potser s’han de deixar enrere certes  “festivitats anacròniques” i obrir-nos més a la “mentalitat europea”.

Victor Tresgallo: “No m’agrada la politització de la festa ni comparteixo l’independentisme català”

Victor Tresgallo, santanderí de pas a la nostra ciutat, explica que encara que a la seva terra no es viu intensament la festivitat, “si quadren les dates aprofito per escapar-me amb la família a qualsevol lloc, com a recollir castanyes”. A més mostra el seu descontent vers el caire polític regnant i el paper dels nostres governants:

Crec que entre tots s’està fent un gra massa, ni uns ni altres estan obrant bé. Tampoc comparteixo el pensar dels sobiranistes catalans, no han de mirar només per ells mateixos”.

Johnny Molina: “A l’Equador el 12 d’octubre se celebra el Día de la Raza”

Aquest equatorià, nascut a Guayaquil i veí de la Creu de Barberà, explica que va viure el Dia de la Hispanitat “com qualsevol dia normal”, i ens fa cinc cèntims de com se celebra el 12 d’octubre al seu país. Es tracta d’una festa coneguda com el Día de la Raza: “La gent surt al carrer i hi ha una gran desfilada militar. És un dia per celebrar el mestissatge, les arrels culturals i l’orgull local”.

I vosaltres? Com heu viscut aquest 12 d’octubre? Ens deixeu les vostres opinions?

Text i fotos: Ruben Moreno i David Granero

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix Marina Llorens, Joan Cots, Anna Solà, Xavi Garcia, Victor Tresgallo i Johnny Molina

Comments are closed.