Joan Berlanga. Autor: David B.

Opinió de Joan Berlanga (Sostenibilitat): ‘L’aigua a Sabadell: un recurs de tots en mans de pocs’

ARTICLE D’OPINIÓ
Joan Berlanga, primer tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat

L’aigua és un recurs que ens aporta la natura i que és imprescindible per a la nostra vida. Malgrat ser un element bàsic i clarament d’interès públic, actualment a moltes ciutats de Catalunya ha esdevingut un negoci en mans del sector privat, com en el cas de Sabadell.

A la nostra ciutat l’actual negoci de l’aigua comença el 1949, quan les autoritats municipals encapçalades per l’alcalde Josep M. Marcet van decidir cedir el servei de l’aigua a una part dels industrials i de la banca locals mitjançant una concessió del subministrament d’aigua per 99 anys en règim de monopoli a partir d’una empresa mixta (la Companyia d’Aigües de Sabadell), amb una presència majoritària del sector privat –principalment industrials vinculats al Gremi de Fabricants de l`època–, amb una representació del 80 per cent i una de municipal minoritària del 20 per cent. Per als ‘fabricants’ que hi van participar va ser un negoci perfecte amb clients assegurats durant gairebé un segle.

Des de la seva fundació fins avui la companyia ha generat uns beneficis considerables, que en bona part han servit per fer créixer el negoci amb altres activitats econòmiques relacionades amb l’aigua –dins i fora de Sabadell– i fins i tot amb el món immobiliari. De tot plegat ha derivat una estructura societària d’un alt valor econòmic que té com a origen els beneficis generats a partir dels rebuts d’aigua que han anat pagant diferents generacions de veïns i veïnes de Sabadell des del 1949 fins ara. Actualment aquesta concessió continua vigent i des del 2013 la part privada majoritària del negoci està en mans del grup AGBAR, que a la vegada és una filial de la multinacional francesa Suez.

Des del Govern municipal no ens agrada haver heretat aquest model de servei d’aigua a la ciutat, que té com a origen un pacte del 1949 entre les elits polítiques i econòmiques franquistes i que té vigència fins al 2048. Tanmateix, entomem el nostre paper com a responsables del servei de l’aigua a la ciutat i com a representats de la ciutadania de Sabadell al consell d’administració de la Companyia amb un 20 per cent dels vots amb les quatre línies d’actuació següents.

  • En primer lloc, en un exercici de transparència, estem auditant des d’un punt de vista jurídic i econòmic aquest servei, amb l’objectiu de poder garantir que durant aquests anys tant la part pública com la privada hagin complert les seves obligacions sense irregularitats.
  • En segon lloc, tenim per objectiu continuar garantint un bon servei d’aigua a la ciutat i vetllar perquè el preu sigui just i amb criteris socials i ambientals. Per fer-ho possible estem analitzant l’actual model de tarifa i treballem per aprovar un pla director que garanteixi les inversions que necessita la xarxa pública d’aigua de la ciutat.
  • Una tercera línia d’actuació és la creació d’un espai de participació on representants polítics, veïnals i d’entitats relacionades amb el món de l’aigua puguem abordar i debatre de manera conjunta les qüestions relacionades amb l’aigua a la nostra ciutat.
  • Finalment, la quarta línia d’actuació és avançar cap un model públic de gestió de l’aigua a la nostra ciutat on el sector públic i la ciutadania puguem tenir el màxim d’incidència.

En aquest sentit, com a Govern ja hem posat fil a l’agulla impulsant –conjuntament amb Barcelona, Badalona, el Prat de Llobregat, Terrassa, Cerdanyola del Vallès i Santa Coloma de Gramenet– l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua que vàrem presentar el passat 22 de març, Dia de Mundial de l’Aigua. Aquesta aliança té com a objectiu treballar i col·laborar per fer possible que aquest recurs tan bàsic per a la nostra vida passi a estar en mans de tots i no d’uns pocs.

Des de Sabadell hi treballarem… gota a gota.

Comments are closed.