Centre Cívic Creu Alta

Opinió de Jordi Serrano: ‘Gestió popular de centres cívics’

Els Centres Cívics són un intent del darrer govern municipal franquista de Barcelona de controlar el potentíssim moviment veïnal d’aquell moment. Es tractava de traslladar a Catalunya el Moviment Sociocultural que a França el gaullisme havia usat com a instrument de control dels moviments obrers i populars. A les eleccions municipals en el programa electoral de cultura del PSUC de l’any 1979 es proposava la creació d’Ateneus. Poc temps després, l’any 1983, ja es proposava la creació de Centres Cívics. En aquest trànsit es van perdre moltes idees. Ara la ciutat compta amb una potent xarxa de 12 centres cívics (més l’espai polivalent del Parc del Nord). En el web s’informa que hi ha 550.000 usos anuals.

L'equipament, des de la part baixa. Autor: David B.
Centre Cívic de Torre-romeu. Autor: David B.

Plantegem replantejar les formes de gestió dels Centres Cívics per caminar cap a una gestió popular. Què volem dir amb això? Doncs establir sistemes de cogestió dels equipaments amb les entitats de la zona. Per la gran diversitat de Centres Cívics, per espais i zones de referència, no podem anar més enllà que dibuixar un nou marc de gestió, però caldria en alguns cassos caminar cap a que els actuals Centres Cívics acabin essent Ateneus a mig termini, es a dir associacions culturals dels barris. Això requereix fer experiències pilot i un aggiornamento de les entitats, amb formes de gestió més potents i professionals. No seria bo que, en aquest trànsit, ara l’Ajuntament agafés el nom d’Ateneu i l’utilitzés per les seves polítiques de difusió cultural.

Entenem doncs que l’indicador principal per avaluar el model de gestió és si s’enforteix o no el teixit associatiu del territori. Caldria crear, potser en un d’aquest centres cívics, un hotel d’entitats. Es tractaria de dotar de petits espais a les entitats, compartint tot de serveis comuns. En el cas de Can Puiggener proposaríem crear un grup de treball per generar una entitat que volgués treballar per liderar polítiques socials i culturals, tenint com a prioritat els infants i els joves, però oberta a tota la ciutadania. Es podria assajar en aquest cas el model de Casal d’Infants del Raval de Barcelona.

Foto portada: Centre Cívic de la Creu Alta.

2 Comments