La directora general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich. Autor: David B.

Opinió de Núria Aymerich (Gremi Fabricants): ‘Pel diàleg i sense gomets’

ARTICLE D’OPINIÓ
Núria Aymerich, Secretària General del Gremi de Fabricants i Secretària General de CIESC

Vivim en un món que reclama a crits el respecte a les persones. I el respecte és molt més que una paraula i, fins i tot, que un concepte. Molts dels problemes que ens afecten a les persones, i en conseqüència a les institucions i organitzacions, es poden solucionar amb diàleg. El diàleg és molt més que parlar i que escoltar. El diàleg és posar-se davant dels altres i tenir la voluntat de comprendre les seves raons, per avançar i trobar solucions efectives, amb visions diferents, als problemes reals.

Establir un diàleg amb qualitat no és simple, requereix deixar de banda creences. Creences que tothom tenim gravades al cervell -per la nostra història, la nostra experiència o per la influència cultural- que condicionen la manera de comprendre als altres. Partim d’una idea prefixada de qui és el nostre interlocutor i de què vol. I per avançar cal  tenir, com a punt de partida, la disposició d’un full en blanc en la percepció de l’altre. Només així podem escoltar veritablement el què ens diu.

En aquest moment de la història del segle XXI, el concepte participació ciutadana està agafant cada dia més importància, gràcies a la tecnologia i les xarxes socials. És fonamental que els ciutadans participem activament en les problemàtiques que afecten al nostre dia a dia i, també, en les del món. La nostra veu és important, tant pel què expressem com per la llibertat de poder-ho expressar. La participació és signe de compromís amb el què fem, amb el què som i amb el món que volem.

La participació ciutadana però, no és una simplicitat. No és obrir debats als quatre vents, sense ordre ni metodologia. No és “només” escoltar aquells que venen a parlar-nos. És donar veu a tots aquells que volen expressar-se i també, escoltar i fer partícips a persones amb coneixements sobre la matèria, siguin qui siguin, vinguin d’on vinguin, traspassant la creença prèvia que hem projectat sobre ells.

La participació ciutadana passa per establir un diàleg de qualitat amb aquells que pressuposem que hi tenim coincidències i amb aquells que pressuposem que no n’hi tenim, ja siguin persones individuals, professionals o entitats. És posar en pràctica la capacitat d’escoltar a 360 graus, obtenir diferents visions, donar pes a les opinions més fonamentades en el coneixement i alhora assumir la responsabilitat de prendre decisions, prioritzant el bé comú per sobre -qui sap- de la pròpia opinió.

Tant el diàleg com la participació ciutadana requereixen tenir seguretat amb un mateix, i humilitat i respecte per obrir-se amb confiança als altres, sabent que escoltar ens aporta informació i dialogant, construïm.

Participació ciutadana no es pot resumir en un full de gomets de colors, aplicar-los en un mural, després del debat amb un grup de treball amb persones que podem no tenir el suficient coneixement sobre un tema, i prendre decisions que afecten a molts. La participació ciutadana requereix fomentar el compromís de tots: entitats públiques i privades, persones expertes, persones amb vocació i persones que, amb bona voluntat, hi contribueixen aportant la seva visió. Sigui des del govern, des de les institucions o persones individuals, només practicant el veritable diàleg, acollint les seves idees i raons, podem construir una societat més lliure i, veritablement, més respectuosa i  participativa.

 

Comments are closed.