Opinió de Pere Farrés (ERC): ‘Dra. Joaquima Júdez, Premi Valors Republicans 2017’

ARTICLE D’OPINIÓ
Pere Farrés Berenguer, President-Coordinador Esquerra Sabadell.

El 14 d’abril de l’any 1931 es proclamava la República Catalana arran de les eleccions municipals convocades dos dies abans i que determinaren la caiguda de la monarquia d’Alfons XIII. Francesc Macià, líder d’Esquerra Republicana de Catalunya -partit triomfador- la proclamà de manera unilateral. Anteriorment, però, Companys i Aragay, entre d’altres, (elegits com a regidors i, curiosament, tots dos vinculats amb Sabadell) havien desplegat la bandera tricolor des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona.

Van ser, doncs, d’origen municipal les raons últimes que portaren als líders d’ERC a fer els gestos audaços que van precipitar el canvi de règim. Vet aquí el poder del municipi i de la seva ciutadania: acaben esdevenint de primera mà els actors i receptors a la vegada de les decisions polítiques i de les seves conseqüències. Aquesta responsabilitat tan propera al poble, i els valors que se’n desprenen per poder-la exercir, estan a la base del republicanisme.

La igualtat d’oportunitats, la llibertat, la solidaritat, la meritocràcia, la justícia social… són els valors bàsics sobre els quals se sustenten els drets i els deures que hauran de regir a la República que anhelem -i que tenim tan a prop-.

Són els valors en nom dels quals moltes persones o col·lectius han decidit sacrificar els seus propis interessos, fins i tot sense disposar de les garanties que hauria de proporcionar l’Estat per tal de poder-los exercir. Un sentit de responsabilitat que comporta renúncies, però que aporta una millora col·lectiva en benestar i, de ben segur, atorga un sentit a la pròpia vida d’aquells i aquelles que decideixen lliurement fer-ne bandera.

Des de la Secció Local d’Esquerra Republicana de Catalunya de la ciutat de Sabadell, ja fa 13 anys que al voltant d’aquestes dates, organitzem un acte per recordar la importància d’aquests valors republicans, per donar a conèixer aquelles persones exemplars -model del pensament republicà-, i per reivindicar «el municipi», com l’espai motor des d’on es desenvolupa la veritable regeneració política i democràtica. Comptat i debaut, és des del marc de la ciutat o poble, on s’ensenyen, es fomenten, s’assumeixen i s’exerceixen els valors de la República.

Aquest reconeixement es concreta a cada celebració en una persona o en un col·lectiu que han fet de la seva vida una part del bé comú; ciutadans o ciutadanes que amb el seu compromís civil i ètic han fet que la seva ciutat i el seu País hagin esdevingut millors; persones o col·lectius que assumeixen en les seves accions del dia a dia viure conforme els valors de la llibertat, de la justícia i de la comunitat d’interessos.

Enguany, la comissió encarregada de la selecció de les entitats i persones mereixedores d’aquest reconeixement, ha cregut oportú atorgar-li a la Dra. Joaquima Júdez i Fageda. Pediatra i psiquiatra, docent i divulgadora, treballadora incansable en pro a la detecció, tractament i ajuda de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Nascuda a Sant Quirze de Besora, però sabadellenca d’adopció; filla de republicans dels qui de ben segur es va empeltar d’aquest pensament que posa el bé comú per sobre dels interessos personals. Ha estat mereixedora de la Medalla d’Honor de la Ciutat de Sabadell, el 2001, i el 2008 de la Creu de Sant Jordi.

Fins el moment actual el seu llegat està deixant empremta. El 1967 va fundar el Centre de Medicina Preventiva Escolar de Sabadell, que va dirigir fins al 1977. Posteriorment va posar en funcionament un centre pioner a Catalunya, el Centre d’Atenció Precoç, que actualment atén la població de Sabadell i comarca, de zero a sis anys amb problemes de risc de retard mental i que ofereix tractament d’estimulació cognitiva, logopèdia, entre d’altres i també l’assessorament a pares i escoles.

La seva dedicació a la psiquiatria s’ha desenvolupat bàsicament al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Ha destacat per la seva tasca en la detecció, en el tractament, en l’ajuda i en la integració social de les persones amb disminucions psíquiques. Ha estat presidenta de l’Associació pro Disminuïts Psíquics de Sabadell i Comarca (l’actual ATENDIS), assessora del Consell Professional de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i catedràtica de Psicopatologia Infantil i Juvenil de la Universitat Ramon Llull.

Segur que encara ens deixem moltes coses per dir de la seva trajectòria però el que està clar que la Dra Judez és un referent per a totes aquelles persones involucrades en l’àmbit dels infants amb necessitats especials així com en el de la medicina preventiva infantil o el de la salut mental. Ha estat capaç de transmetre l’experiència i coneixement assolits tot contribuint a una major informació de la població sobre la realitat de les persones amb capacitats diverses, incidint en una menor estigmatització i un reconeixement dels seus drets.

Però sense cap mena de dubte, és un model a seguir per a tothom com a dona socialment compromesa, treballadora incansable de mena inquieta, perseverant i amb aquell punt de lideratge compartit que ha permès que les iniciatives en què ha estat treballant hagin acabat amb èxit.

M’honora, doncs, convidar-vos a l’acte de reconeixement que es farà el dimecres 19 d’abril a les 19 hores al primer pis del teatre Principal. Comptarem amb la presència del conseller de Salut Toni Comin, de l’alcalde Juli Fernàndez i de la cap de servei de psiquiatria infantil de l’hospital Parc Taulí Dra. Montse Pàmias.

Comments are closed.