‘Carrers amb història (46)’: Armand Obiols, la Colla, l’exili i la UNESCO

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Armand Obiols?

Armand Obiols realment era el pseudònim literari de Joan Prat i Esteve, escriptor i periodista sabadellenc nascut l’any 1904 i mort a la capital austríaca, Viena, l’any 1971. Va formar, com Joan Oliver i Francesc Trabal i altres, la Colla de Sabadell. Va estudiar Dret, però segons Joan Oliver, ‘Pere Quart’, mai s’ho va prendre seriosament. Estava més capbussat preparant una novel·la i poesia, que després no va publicar.

Va col·laborar amb el Diari de Sabadell i va ser un dels creadors de la mítica Edicions La Mirada. Va ser corresponsal de La Veu de Catalunya i La Publicitat, dos dels principals rotatius barcelonins del primer terç del segle XX. Va ser redactor també de La Nau. Les seves crítiques mordaces i iròniques el van crear un fama d’intel·lectual prestigiós però per exemple va haver de plegar a La Nau perquè la seva secció era massa dura. Obiols mostrava un marcat rebuig per la burgesia, de la que provenia.

Militant del partit Acció Catalana, durant la Guerra Civil va participar en l’Agrupació d’Escriptors i en el Servei de Biblioteques al Front, sent redactor en cap de la Revista de Catalunya. Després de la Guerra Civil, es va exiliar a França, mantenint una relació sentimental amb Mercè Rodoreda, que va marcar l’estil literari de l’autora entre d’altres de Mirall trencat o El carrer de les camèlies. Va estar com a intern en un camp de treball proper a Bordeus (França). Acabant la Segona Guerra Mundial, va entrar de traductor a Nacions Unides i l’UNESCO, a París primer, després a Ginebra i finalment a Viena, on va morir l’any 1971. Després de la seva mort, el seu amic Pere Quart aplega i publica l’obra poètica d’Obiols.

La seva obra publicada és inversament proporcional al seu prestigi, ja que va publicar poc. L’Arxiu Històric de Sabadell manté el seu fons.

On està situat el carrer d’Armand Obiols?

Des de l’any 1984 Armand Obiols té un carrer dedicat a la zona nord de Sabadell. En el mateix àmbit, tenen carrers dedicats La Colla de Sabadell, Lluis Parcerisa, Joan Sallent o un dels màxims exponents de la Colla, Francesc Trabal.

Comments are closed.