Carrer de Marià Burguès Sabadell

Carrers amb història (III): Marian Burguès, el costumista de Sabadell

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Marian Burguès?

Marian Burguès era una persona polivalent quan aquest concepte potser ni s’entenia com ara. Va ser terrisser, escriptor i militant anarquista, però el seu volum Sabadell del meu record el converteix en el primer cronista de Sabadell del segle XIX i començaments del XX, fins que despunta Miquel Carreras el primer terç del segle passat.

Va néixer en el número 90 del carrer de la Creueta, al Centre. Fill d’una família de terrissers es dedica a l’ofici mentre que va i ve de Sabadell en funció dels esdeveniments polítics de l’agitat segle XIX espanyol. Marxa a França per esquivar el servei militar, hi torna amb la Primera República i se’n va amb la Restauració dels Borbons, després es queda a Portugal. Mica en mica es va apropant després a la seva ciutat natal.

Un cop establert de nou a Sabadell, va ser de l’equip impulsor de l’Acadèmia de Belles Arts quan era una secció de l’Ateneu. Sortien a pintar a la natura. Amb sort desigual en els negocis, va col·laborar amb premsa anarquista, dirigint Los desheredados, i també amb altres publicacions com el Diari de Sabadell. El seu taller es va convertir en l’Escola Municipal de Ceràmica.

Una excursió amb Belles Arts. Font: AHS

També va rebre el coneixement de la crítica artística, ja que va ser medalla de plata a l’Exposició Universal de Barcelona de 1888 per les seves terrisses i va rebre la mateixa menció a l’Exposició d’Indústries Artístiques i Internacionals de Reproduccions. El Museu d’Història de Sabadell guarda part del seu llegat.

El seu Sabadell del meu record marca un abans i un després en el coneixement de la història i els costums locals. Mor l’any 1932. Un llibre popular i exhaurit, que el consistori va reeditar l’any 1982 posant a disposició de la ciutadania el recull costumista del Sabadell del segle XIX.

On es troba aquest carrer dedicat a ell?

L’ajuntament va donar el seu nom al carrer del Foment, on tenia la casa i taller, però l’any 1939 va ser retirat i tornat a anomenar carrer del Foment. L’any 1942 l’ajuntament de Marcet treu el nom de carrer del Foment i l’anomena Vila Cinca, com encara es manté, però Marian Burguès es queda sense cap carrer.

Així que no és fins un cop la dictadura franquista s’acaba que Sabadell recupera el carrer de Marian Burguès, en aquest cas en un carreró no gaire destacat del barri de La Creu Alta.

Comments are closed.