‘Carrers amb història (VIII)’: Brutau, de jornaler a fabricant

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Bonaventura Brutau?

Si Sabadell es va situar al mapa espanyol i europeu gràcies al tèxtil durant el segle XX, Bonaventura Brutau pertany a aquella època. Seria un exponent dels anomenats fabricants tot i que en el seu cas venia de pagès. Va ser dels pioners en la indústria tèxtil a la ciutat, i va introduir els telers mecànics. Va començar al vapor Gran, del carrer Sant Pau. Després va traslladar-se a l’Hort d’en Palà, al carrer de Sant Oleguer amb Bosch i Cardellach, que es va convertir en el vapor Brutau conegut dins i fora de Sabadell.

On es troba el carrer dedicat a ell?

El carrer de Brutau està situat al barri de l’Eixample. En una ciutat allargada com Sabadell, amb un marcat eix Nord-Sud, el carrer de Brutau, com el passeig Almogàvers-Espronceda, Rubió i Ors-Comerç, Vilarubias-Ronda Zamenhof marca una clara connexió entre l’est i l’oest de Sabadell. El carrer de Brutau va des de Sol i Padrís fins la carretera de Barcelona, ja gairebé al barri de Gràcia.

La tradició tèxtil al nomenclàtor

La coneguda com a Manchester de Catalunya té no pocs carrers dedicats als seu passat tèxtil. Per un costat, hi ha els dedicats a fabricants, alguns dels quals veurem en aquesta secció: Turull, Brujas, Arimon, Llonch… Però també hi ha d’altres a les professions del tèxtil (Aprestadors, Filadors, Cosidores, Aprenents, Drapaires…) i fins i tot a ciutats relacionades amb el tèxtil, com bona part dels barris de Nostra Llar i Espronceda. Podeu ampliar informació en l’apartat La indústria tèxtil del nomenclàtor que apareix al web municipal.

Comments are closed.