‘Emprenem’: La Microcerveseria reinventa l’art d’elaborar cervesa

EMPRENEM

Què tenen en comú un marí mercant i un tècnic electrònic? La seva passió per la cervesa. L’Oriol López i el Roger Plata experimenten amb l’elaboració de cervesa des de l’institut. Tal i com explica el Roger, avui darrera la barra de La MicroCerveseria (carrer de l’Estrella, al Centre) el que fa 8 anys va començar com a un hobby que els ocupava força temps i espai a casa, és des del 10 de setembre del 2011 el seu mode de vida. Tot un repte en aquests temps que corren.

Com us vareu iniciar en l’elaboració de cervesa?
Fa anys l’Oriol es va comprar per Internet un kit per fer cervesa a casa. Les primeres produccions no ens van sortir malament i per això varem seguir provant-ho. Fa dos anys varem decidir professionalitzar el nostre hobby.

Quines raons us van empènyer a fer al salt al món professional?
La passió per la cervesa i tot el que implica el seu procés d’elaboració. També la il·lusió d’encetar un projecte propi i diferent a la nostra ciutat. A això es va sumar el fet que jo passava massa temps fora de casa i que el nostre present professional no ens acabava d’omplir.

Quins passos vareu seguir per fer realitat el vostre somni?
Durant un any ens vam preparar a nivell formatiu, vam buscar local i vam definir el projecte. Vam assessorar-nos al Vapor Llonch, vam participar en un programa d’emprenedoria dins el món de l’economia cooperativista i vam buscar consell també a CECOT. Llavors vam elaborar el pla de negoci i vam reforçar el nostre vessant administratiu i de gestió.

I dins el camp de l’elaboració de cervesa?
Vaig fer un curs a Alemanya a l’Institut VLB i vaig seguir un curs online del Siebel Institute of Technology de Chicago. A més, vam fer una estada a una cerveseria italiana que funcionava amb el mateix obrador que nosaltres volíem instal·lar. Després vam visitar bastants cerveseries catalanes per conèixer les seves experiències i, òbviament, també vam fer molts assajos a casa.

La Microcerveseria de Sabadell
Els dos emprenedors, al seu local. Foto: J.d.A

Com definiu el vostre negoci?
En anglès és el que s’anomena brew pub (pub on s’elabora cervesa), en alemany brauhaus (casa de la cervesa) i a casa nostra és una cerveseria, entesa com el lloc on s’elabora i es ven cervesa.

I que fa diferent el vostre projecte empresarial?
L’Oriol i jo sempre hem tingut clar que volíem crear varietat de cerveses. Elaborem cervesa d’estil anglès, alemany o belga tot i que a vegades cuinem cerveses d’autor, més creatives. Les de tirador són gairebé sempre elaborades per nosaltres. Hi tenim tres cerveses fixes i una rotativa, que anem adaptant a la temporada o l’època de l’any.

Per exemple?
Aquest any hem tingut la cervesa de Festa Major, a l’estiu una cervesa de blat belga i per a la tardor tenim una cervesa de blat fosca alemanya. Ara tenim una weiss (de blat), una bock estil anglès, un punt torradeta i amb un toc amargant, i la Bella Creu Alta, la cervesa especial del primer aniversari. A més, tenim la porter que ve d’una microcerveseria de Navarra.

El negoci implica sacrifici?
A d’alt, a l’obrador, continuem amb el nostre hobby. El practiquem un dia a la setmana, normalment els dimarts, quan elaborem cervesa. La resta del temps, de dimecres a diumenge, som cambrers en circumstàncies però gràcies a l’ajuda i el consell de companys del sector i a la pràctica anem aprenent.

A part d’elaborar i vendre cervesa, què més es pot trobar a “La Micro”?
A banda de servir altres tipus de begudes i tapes, organitzem cates, cursos d’elaboració de cervesa casolana, algun concert… També venem la nostra cervesa de tirador envasada per emportar i tenim la intenció de distribuir-la a través de botigues de la ciutat. I col·laborem amb algun restaurant on ja serveixen la nostra cervesa i amb diferents elaboradors.

Microcerveseria Sabadell
Al local hi ha una part on elaboren cervesa. Foto. J.d.A

Vau tenir dificultats per trobar finançament?
Comptàvem amb molts estalvis, la capitalització de l’atur del meu soci i un crèdit de l’Institut de Crèdit Oficial, a més d’uns quants avals. La veritat és que a aquestes alçades de la crisi potser no haguéssim pogut finançar el projecte.

Quina valoració feu d’aquest primer any d’activitat?
No sé si el nostre sou arriba a digne però l’important és que ens el paguem nosaltres mateixos, fem el que ens agrada i tenim una clientela molt agraïda. A més, tot i que hem obert el negoci enmig d’una forta crisi, estem pagant les factures i no ens hem empobrit. Deixant de costat la part econòmica, aquest any hem fet 14 tipus de cerveses de recepta pròpia i 17 sumant les col·laboracions, amb un total de 50 produccions.

A Sabadell sou únics…
Sí i a Catalunya només ens consta que hi hagi dues cerveseries més d’aquest estil, una a Barcelona i una altra a Puigcerdà. Però el sector està canviant constantment, cada dos mesos surt alguna marca de cervesa nova al mercat. I a Sabadell hi ha varis cervesers que tot i no tenir local elaboren cervesa pròpia, a part de gent que fa cervesa a casa.

Com encareu el futur ?
Al novembre tindrem un nou fermentador, amb el que incrementarem un 66 per cent la capacitat de producció. El que volem és seguir elaborant cerveses i millorant-ne la qualitat.

Procés d’elaboració de cervesa

Els quatre ingredients bàsics són l’aigua, la malta, normalment d’ordi, llúpol i el llevat. El procés és el següent: es barreja la malta amb aigua calenta i es macera durant uns 60-70 minuts. Així el midó es converteix en sucre. Es filtra la barreja per extreure’n el most, es bull uns 90 minuts per desinfectar i evaporar partícules indesitjades, i s’afageix el llúpol per donar-li amargor, aroma i sabor. En aquesta fase es poden incorporar sucre, espècies, etc. Després es refreda i s’afegeix el llevat perquè fermenti i li aporti l’alcohol i el diòxid de carboni. Es deixa madurar i s’envasa.

Comments are closed.