Entesa, CUP i MPS obren el procés per formar una candidatura a les municipals del 2015

  • S’enceta l’elaboració del programa sobre tres eixos i sis grups de treball.

  • Es va debatre sobre la proposta de fer una candidatura unitària de les esquerres.

Sota el lema ‘Crida per Sabadell’, uns 80 militants d’Entesa per Sabadell, Candidatura d’Unitat Popular (CUP)  i Moviment Popular de Sabadell (MPS)  s’han reunit dissabte al matí al centre cívic de Sol i Padrís per iniciar el procés amb l’objectiu de construir una candidatura cara a les municipals de maig de 2015.

S’han constituït sis grups de treball que han abordat tres grans blocs temàtics: ciutat viva i culturalment sostenible, situació d’emergència social i participació democràtica. En aquesta trobada més que realitzar propostes concretes es tracta de bastir els principis que articularan les propostes programàtiques.

Tres eixos d’actuació

El primer bloc temàtic ha estat dividit en dos grans eixos. Per una banda, urbanisme, polítiques de territori o energia; per l’altre, cultura, lleure i mitjans de comunicació per tal de canviar de model de ciutat.

En el primer apartat s’han defensat potenciar la recuperació d’espais públics i reutilització d’espais públics com Cal Balsach o el Vapor Cusidó, el suport al soterrament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Gràcia o la participació de les entitats veïnals en el disseny urbanístic dels barris cadascú dels qual hauria de disposar d’un carrer peatonal. Així mateix s’han tractat  mesures per combatre la contaminació i promoure el transport públic amb un model de mobilitat sostenible. Respecte a la qüestió energètica s’ha aposta pel suport a la autosuficiència local amb el suport a les cooperatives energètiques.

Un moment de la trobada a l'Espai Àgora de Sol i Padrís. Autor: David B.

En l’àmbit cultural, s’impulsarà la recuperació la producció cultural que no sigui ni elitisme ni de masses mitjançant la participació de la ciutadania. Així mateix es propugna un nou model de comunicació que no estigui al servei de l’equip de govern en que  la ciutadania també generi informació.

En el bloc dedicat a la situació d’emergència social, s’identifiquen necessitats socials de primer nivell (habitatge i feina) i de segon nivell (sanitat, educació) i es posà com exemple la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC)  com a model per impulsar les lluites en altres sectors.

S’aposta decididament per retornar a la gestió directa dels serveis municipals externalitzats (subministrament d’aigua, atenció domiciliària, neteja d’edificis, residència geriàtrica o escoles-bressol),  el repartiment de la feina, l’impuls al cooperativisme i l’autoocupació, els impostos municipals progressius o l’aprofitament dels recursos com els pisos buits o els horts urbans.

Respecte a les propostes de participació democràtica es van plantejar diversos mecanismes per aconseguir que la participació popular es vinculi a les decisions de l’Ajuntament, com ara els pressupostos participatius, les consultes populars, la cessió a l’autogestió a àmbits concrets com les comissions de festes, la cessió d’equipaments a determinats col·lectius o l’organització d’una assemblea de ciutat.

Totes aquests propostes es contemplen des de l’òptica anticapitalista d’utilitzar les institucions per potenciar les mobilitzacions populars i emprendre veritables transformacions polítiques, econòmiques i socials.

Unitat de les esquerres

Al torn de paraules s’encetà un animat debat sobre la proposta d’unir en un candidatura unitària a les formacions a l’esquerra del PSC. Una part de les intervencions van mostrar-se favorables a explorar aquesta fórmula per tal d’assolir la majoria social necessària per poder governar i portar a la pràctica aquestes propostes. Una altra part va manifestar el seu rebuig a participar amb forces burocratitzades que podrien significar un rèmora al procés obert per aquestes tres organitzacions.

Foto portada: Un moment de l’acte. Autor: David B.

One Comment