Santvi

Èxit del primer col·loqui del Teatre Sant Vicenç amb actors professionals

En el marc de les celebracions del 25 aniversari del Taller de Teatre i conduit per l’exmonitor i actual periodista de RAC1 Marc Serra aquest diumenge s’ha donat el tret de sortida a la sèrie de col•loquis organitzats pel Centre Sant Vicenç.

En aquest cas amb la participació d’actors professionals: els sabadellencs Jep Barcelo, Marina Gatell i Sergi Mateu (el qual, per cert, va deixar una extensa i agraïda dedicatòria al llibre de visites del Centre), el mataroní Joan Pera i el vilanoví Toni Alba, que no va dubtar en delectar el públic amb les seves imitacions de la Duquessa d’Alba, Eduard Punset, el rei Joan Carles, Mourinho o Aznar. També estava prevista l’assistència de Jaume Madaula, que finalment no va poder participar-hi.

Entre les idees que els contertulians van expressar es va reiterar la importància de la formació, que tot i no ser suficient en el context dels tallers, si és molt important per obrir el cuquet del teatre als participants i motivar-los a anar més enllà, així com la necessitat de tenir confiança en si mateixos i treballar a fons. “El pitjor enemic d’un actor es un mateix” resumia Sergi Mateu. Joan Pera va acotar els seus consells en tres punts: formar-se, cuidar-se i cultivar les relacions personals. I és que tots van coincidir en que es molt mes fàcil aconseguir feines quan es tenen bones relacions dins aquest món. Com a exemple, Sergi Mateu, que diu no ser del tipus de persona que “adula els productors perquè el fitxin”, va explicar com va perdre un paper que li feia especial il·lusió i pel qual s’havia preparat a fons, el sacerdot de La Regenta, que finalment va anar a Carmelo Gómez perquè segons li van dir “Gómez era molt amic de la protagonista (Aitana Sanchez Gijon)”.

El primer col·loqui va ser animat. Autor: J.L.Lai
El primer col·loqui va ser animat. Autor: J.L.Lai

La segona part del debat va consistir en preguntes que els alumnes del Taller de Teatre van dirigir als actors. Entre elles, les diferències entre cinema, televisió i teatre (“tot és interpretar, treballar amb sentiments, canvia la tècnica però has de transmetre veritat”, van coincidir), i també van expressar que actualment el mitjà mes rendible per un actor es la televisió, si bé tots van confessar d’una o altra manera una certa preferència pel teatre perquè “és el mitjà on l’actor és més lliure i pot crear més” i a la inevitable pregunta sobre la crisi del sector van voler posar el toc optimista valorant que es una professió a llarg termini i amb molt futur i molta demanda i que la felicitat que proporciona actuar supera els inconvenients de les incerteses.

Sergi Mateu va aprofitar per denunciar que els productors moltes vegades abusen d’aquest entusiasme dels actors per no pagar el que mereixerien, i a tall d’exemple va comentar que els sous actuals son els mateixos de fa 20 anys. Toni Alba també va defensar que “val la pena arriscar-se i equivocar-se, fins i tot val la pena equivocar-se escollint projectes perquè aprendràs molt dels errors” i va resumir el teatre com “la suma de totes les arts”

Després d’un parell de qüestions més, com les dificultats pels actors catalans per treballar en produccions o doblatges en llengua castellana (tots van coincidir en que hi ha un cert veto, com va explicar Joan Pera amb el seu cas personal), com va preparar Marina Gatell un paper d’home o quins són els personatges mes agraïts d’interpretar per Toni Albà (“els que més em fascinen són els que menys se m’assemblen”) aquest va criticar durament la política cultural del govern espanyol especialment pel que fa a l’IVA al 21 per cent, el més alt d’Europa “perquè els polítics volen ciutadans incultes”.

A l’acabar l’acte, els monitors del taller de teatre van obsequiar els participants amb una ampolla de vi i una samarreta commemoratives d’aquest 25e aniversari. La propera xerrada serà el diumenge 30 de novembre, en aquest cas a càrrec de guionistes i directors com Anna Fité, Anna Manso, Sergi Belbel, J.M. Benet i Jornet, Joan Lluis Bozzo i Manuel Dueso i conduit pel periodista sabadellenc Ricard Ustrell.

Foto portada: un moment del col·loqui, aquest migdia. Autor: Josep Lluis Lai.

Comments are closed.