Marcet quadre Hitler

Amical de Mauthausen demana la retirada del monument i la plaça dedicades a l’alcalde Marcet

L’associació, que aplega als deportats espanyols al camps d’extermini del Tercer Reich, ha realitzat formalment aquesta petició a l’Ajuntament per tractar-se d’un polític vinculat als nazis.

L’associació ha demanat formalment a l’ajuntament de Sabadell la retirada del monument i el nom de la plaça dedicats a l’exalcalde Josep Maria Marcet per les seves vinculacions amb el nazisme. L’entitat “considera incompatible mantenir aquest reconeixement a una persona de reconegudes relacions amb el partit Nazi, en una ciutat bressol de nombrosos deportats i assassinats als camps de concentració del Reich.”

Amical de Mauthausen és una associació fundada el 1962 en la clandestinitat per antics deportats als camps de concentració nazis. El seu objectiu és defensar els drets morals i materials així com preservar la memòria dels aproximadament 10.000 deportats espanyols als camps d’extermini del Tercer Reich. El 1978  va ser legalitzada amb el nom d’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. Aplega al voltant d’uns 900 socis a Espanya, França o Amèrica entre supervivents, vídues, fills i simpatitzants.

L’alcalde Marcet i el nazisme

Josep Maria Marcet fou alcalde de Sabadell entre 1940 i 1960. A les seves memòries Mi ciudad y yo, publicades al 1963, nega qualsevol relació amb el feixisme italià i nazisme alemany:

En la ciudad no hubo ninguna influencia directa ni del nacionalsocialismo alemán ni del fascismo italiano. Tampoco se vio nunca ningún soldado de estas nacionalidades”. (p.48)

Tanmateix aquesta afirmació és manifestament falsa i existeixen testimonis escrits i gràfics del contrari. Les tropes italianes de Corpo de Truppe Voluntaire varen desfilar i escoltar una missa de campanya a la plaça Sant Roc poc després de l’ocupació militar franquista de la ciutat.

D’altra banda, Marcet va participar entusiàsticament en el reclutament de voluntaris a la División Azul en la que van combatre 29 sabadellencs, dels quals tres moriren, un va desaparèixer i altres dos resultaren mutilats. Un d’ells, Lluís Marugat Salvans, fou condecorat amb la medalla de plata de la ciutat, al qual Marcet li va dedicar un elogiós discurs en l’acte de lliurament de la medalla pel seu esforç “a fin de extirpar para siempre los seculares enemigos de la Religión y la Patria (…) después de luchar en las inhóspitas, crueles y rojas tierras de Rusia, contra el enemigo común de la humanidad”. El 27 de gener de 1944, cinquè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell,  diversos voluntaris foren també condecorats amb la medalla de la ciutat.

El 22 d’agost de 1941, Detlev Ehlers, cap nacional de les Joventuts Hitlerianes a Espanya visità Sabadell per agrair a les autoritats locals la seva col·laboració amb l’esforç bèl·lic dels nazis i va regalar a Marcet un retrat dedicat d’Adolf Hitler. També va rebre amb tots els honors a Hans Thomsen, cap del partit nazi a Espanya, en la seva visita a la ciutat.

Segons explica l’historiador Andreu Castells, empresaris metal·lúrgics de Sabadell proveïren la Werhmacht de components de radiotelefonia a través de l’empresa Telefunken. Així vingueren a Sabadell nombroses personalitats nazis i anaven a Alemanya tècnics tèxtils i del metall sabadellencs en un ambient totalment favorable al Tercer Reich.

Foto portada: acte de lliurament del retrat de Hitler dedicat a Marcet (a la dreta aplaudint).

5 Comments