Anàlisi: ‘Sabadell continua sent una ciutat dual a les eleccions’

L’anàlisi de la distribució del vot a les diverses formacions representades al nou Consistori ens permet copsar amb més profunditat el comportament electoral dels sabadellencs el passat 24 de maig. Uns comicis que marquen l’inici d’un nou cicle polític.

Primer de tot hem de tenir en compte que, des del punt de vista sociològic, els set districtes no són del tot homogènis. El districte 1 és relativament homogeni ja que aplega als barris del Centre amb l’única excepció de Sol i Padrís, i és on resideixen les classes altes i mitjanes de la ciutat i de llengua catalana. Els districtes 3 (barris del nord) 6 (zona sud) i 7 (Torre-romeu i Poblenou), també resulten homogenis ja són habitats per ciutadans de la classe treballadora de llengua castellana; però amb matissos, al nord resideixen els sector més qualificats, al sud els més desqualificats i al districte setè viuen part, juntament amb Can Puiggener, dels sectors més desfavorits de la ciutat.

Els districtes 2 i 5 són heterogenis, doncs el primer està format pels barris de la Creu Alta i Can Puiggener i el 5 per Can Rull, Merinals, Can Feu i Gràcia, en les polaritats sociològiques i culturals que estructuren la ciutat, circumstància que dificulta l’anàlisi.

El vot dels barris

El PSC treu els seus millors resultats als districtes 7 (25,2%), 3 (24.9%) i 6 (22,3%) i el pitjor al Centre (7,8%). Un dada on es palesa que la seva base electoral és la classe treballadora. Ara bé, en aquests barris obrers cedeixen més de la meitat dels seus suports electorals respecte a les anteriors municipals. Al 2011 van obtenir el 55,6% als barris del Nord, 56% als del Sud i el 62,8% a Torre-romeu. Al Centre la davallada és encara més espectacular ja que llavors van treure els gens menyspreable percentatge del 24,7%.

Juntament en aquests districtes és on Unitat pel Canvi (UpC), Ciutadans (C’s) i Guanyem Sabadell-Sí se puede obtenen els seus millors resultats. UpC treu el 23% al Districte 3 i només a 269 vots del PSC i en els districtes 6 i 7 al voltant del 19% dels sufragis. C’s obté als barris del nord i sud el 15% dels vots i a Torre-romeu el 13,7%. Guanyem treu als districtes 3 i 6 al voltant del 8% i obté un resultat espectacular a Torre-romeu (18,3%), plaça forta de la seva líder Marisol Martínez, on empata amb UpC.

Menció especial mereix el districte 4, on C’s obté el seu millor resultat a la ciutat (16,4%) i Guanyem (8,9%) treu la seva millor collita i que em d’atribuir al particularment comportament dels votants de Can Rull i Merinals.

Per la seva banda, el PP obté el seu millor resultat als barris del Sud (8%) i el pitjor al Centre (4,3%). Tanmateix a tots dos experimenta un notable retrocés. A les municipals del 2011 va treure el 14,6% al Sud -on fou la segona força política del districte i on ara fins i tot s’ha vist superat per Guanyem- i el 7,4% al Centre.

D’aquestes dates es desprèn que el vot socialista ha anat a parar, en aquest ordre a UpC, C’s i Guanyem. També que C’s ha estat el principal beneficiari de la caiguda dels suports al PP.

El vot del Centre

Al districte 1 ha estat on CiU (24,8%) i ERC (22,9%) obtenen el seu millor resultat i on Crida per Sabadell (18,1%) treu el segon millor resultat, doncs el primer és, per una escassa diferència, al districte 2 (18,2%). Ara bé, al districte 1  la federació nacionalista perd el 6,3% dels seus suports electorals i és incapaç de recollir part del vot perdut pels socialistes al Centre. Pel contrari, ERC i Crida experimenten una notable pujada dels seus recolzaments. Així els primers incrementen en un 17,4% els seus vots i el segons un 4% (si sumen els suports que van rebre al 2011 Entesa i CUP).

En sentit contrari, CiU té els pitjors resultats als barris del nord i a Torre Romeu amb un 3% dels vots i cedint dos punts respecte a les anteriors municipals. També ERC té la pitjor collita a aquests mateixos districtes amb el 5,6% i 4,6% del vots respectivament, però al contrari que CiU millora els seus resultats; així incrementen en un 4,4% els seus suports als barris del Nord i un 3,6% a Torre-romeu.

Per la seva banda, els pitjors resultats de la Crida s’ubiquen a Torre-romeu (5,4%) i la zona sud (6,9%). No obstant això, milloren lleugerament el percentatge que van obtindre Entesa i CUP al 2011 amb un increment de dos punts al districte 6 i un punt i mig al districte 7.

Als districtes 2 i 5 CiU, ERC i Crida tenen molt bons percentatges. Al districte 2 per l’aportació dels vots de la Creu Alta on CiU treu el 20,9% i ERC pràcticament l’empata amb el 20,3 i amb la Crida ben a prop amb el 16,8% del vots. Al districte 5 pels vots de Can Feu i Gràcia on ERC (18,6%) i Crida (18,2%) estan gairebé igualtats (amb una diferència de només 32 vots) desplaçant a CiU a la tercera posició (12,9%).

D’aquestes dades es desprèn que ERC ha estat el principal beneficiari de la davallada dels suports electorals de CiU i fins i tot de sectors del vot socialista en aquests districtes. Respecte a l’increment de la Crida podria aventurar-se que segurament han estat els grans guanyadors de l’augment de la participació en aquests districtes.

Ciutat dual

L’anàlisi de la distribució territorial del vot a les diferents formacions ens torna un cop més l’imatge d’una ciutat dual on el Centre, en el sentit sociològic del terme, vota d’una manera i els barris d’una altre ben diversa. Un comportament que no s’ha modificat des de la reinstauració de la democràcia.

La diferència rau en la redistribució dels suports electorals en cadascuna d’aquestes dues ciutats. Als barris UpC, C’s i Guanyem han estat, per aquest ordre, els beneficiaris de la debacle socialista, fins ara la força hegemònica. Al Centre s’ha produït un traspàs dels suports electorals de CiU a ERC que, per primera vegada, supera en nombre de vots a la federació nacionalista. Un comportament electoral on es palesa que CiU ha perdut importants suports entre les classes mitjanes, també castigades per la crisi. Uns sectors que, aquest cop, han dipositat la seva confiança en ERC, però també en menor mesura a la Crida.

Foto portada: votants al Font Rosella. Autor: J.d.A.

9 Comments