Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Autor: J.d.A

El Constitucional declara il·legal l’impost de la plusvàlua en immobles devaluats

Cobrar l’impost de la plusvàlua quan el preu de venda ha estat menor que el d’adquisició és il·legal. Així ho ha declarat el Tribunal Constitucional de forma recent. La decisió provocarà canvis i afectarà de forma directa les arques municipals.

Si no hi ha guany econòmic en la venda de l’habitatge, no es pot cobrar la plusvàlua, sosté l’Alt Tribunal. Es tracta d’un fet que afecta de forma directa els ajuntaments, que gestionen aquest impost en tots els casos. Però des de la crisi econòmica hi ha centenars d’exemples en els qual s’ha venut el pis per sota del preu d’adquisició, que estarien emparats ara pel TC. Ara la normativa haurà de ser reformada, tot i que això dependrà del legislatiu espanyol via Congrés dels Diputats.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha assegurat aquest matí que els serveis jurídics municipals estan estudiant les repercussions que pot tenir aquesta decisió. Tot i així, sí ha assegurat el següent:

Fa la impressió que l’Estat vol incentivar la venda de pisos sense que li costi un duro eliminant tributs que ells no recapten. Aquesta decisió va molt bé a qui tingui interessos en el mercat immobiliari”.

La recaptació per l’Impost per la plusvàlua és mil·lionària. Per exemple, representa per a l’ajuntament de Terrassa uns sis milions anuals, segons va publicar dimecres al Diari de Terrassa. Segons el pressupost de l’ajuntament de Sabadell, es preveu ingressar aquest 2017 fins a 10 milions d’euros per aquest concepte, un 5 per cent del pressupost municipal.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Autor: J.d.A 

3 Comments