Onze.Nou.CATorze

El musical de la Diada passa també per Sabadell‏

El musical Onze.Nou.CATorze amb text escrit per Pere Planella, Roger Cònsul i Victor Alexandre, lletres de Joan Villamala i música del premiat Toni Xucla, s’interpreta en directe de la mà de la pianista Marina Miralles i un grup de joves músics.

Amb la platea plena (la qual cosa va obligar a obrir la venda de localitats al primer pis fa uns dies, fora de la previsió inicial) la companyia de teatre Zitzània i alguns dels membres de les entitats que conformen l’associació STA (Centre Sant Vicenç, Joventut de la Faràndula, Teatre del Sol, El Ciervo i La Bàscula) han presentat el musical històric Onze.Nou.CATorze, basat en els fets del 1714 però explicat des d’una òptica actual, amb el suport de les cançons en directe i el material audiovisual.

Durant la gira, que els ha portat per Olot, Cervera, Sant Boi de Llobregat, Barcelona (en el marc del Festival Grec), i que seguirà a Sant Cugat del Valles, Valls, El Catllar, El Vendrell i Lliçà de Vall;  la companyia completa el repartiment amb actors amateurs de les ciutats que visita i es recolza en els directors locals per portar a terme el projecte comú. En el cas de Sabadell han estat Jaume Pont, Esther Mas, Cristina Barbero, Joel Signes i Amalia Lorente els encarregats d’aquesta tasca.

Onze.Nou.CATorze
Un moment de la representació, aquest dissabte. Autor: David B.

El personatge principal, Otger, està interpretat pel sabadellenc Marc Balaguer, sortit del planter del Centre Sant Vicenç, molt conegut a tot Catalunya pel seu paper de Toni a la sèrie de TV3, Polseres Vermelles. Tot i així, els dramaturgs afirmen que “El personatge d’Otger es nomes el fil conductor de la història, l’excusa per explicar els fets. El vertader protagonista de l’obra és el poble de Barcelona, que van lluitar tres-cents anys enrere per mantenir les seves llibertats i malauradament van perdre i morir. Onze.Nou.CATorze és un homenatge a tots ells”.

L’obra s’ha portat a Sabadell de la mà d’Ofemsó, l’agrupació que reuneix sis entitats de la ciutat (Òmnium Cultural, Orfeó de Sabadell, Joventut de la Faràndula, Esbart Sabadell Dansaire, Grup Sardanista Mirant al Cel, i Agrupació Cultural Folklòrica  Sabadell Sardanista) i que anualment amb motiu de la Diada organitza un espectacle cultural per commemorar-la. Si bé la previsió inicial era una òpera contemporània, Cobriu-me amb la Senyera, l’alt cost de la mateixa i la no obtenció dels fons necessaris que es preveien mitjançant Verkami van obligar a Ofemsó a buscar una alternativa, que va recaure en aquest muntatge de Zitzània, companyia ja coneguda pel seu anterior muntatge Trifulkes de la Katalana Tribu, i que de manera didàctica pretén donar veu a la dramatúrgia catalana actual.

Tot i que el text no aporta cap novetat a la visió dels fets històrics i peca d’algunes incongruències, i que la formula per fer els salts en el temps no te gaire originalitat, el resultat final és entretingut i amè, sobretot pel públic més jove. La representació ha acabat amb tot el públic i els actors dempeus cantant Els Segadors sota una senyera que ha presidit l’escenari. Una tècnica senzilla per emocionar el públic molt mes enllà del que el text pot arribar a fer-ho. Un cop acabat el cant de Els Segadors, entre el públic assistent s’han escoltat crits a favor de la independència de Catalunya.

Foto portada: Representació d’Onze.Nou.CATorze al teatre la Faràndula. Autor: David B.

Comments are closed.