Luces de Bohemia. Autor: David B.

El Teatre del Sol presenta ‘Luces de Bohemia’ amb una xerrada i una selecció d’escenes

La propera estrena del Teatre del Sol serà el clàssic de Ramón María del Valle-Inclán, Luces de Bohemia, un títol imprescindible de la literatura espanyola.

Fa cinquanta anys, l’entitat Palestra, recentment homenatjada a la segona Gala de la STA (més info: Una lluïda segona gala de ‘Sabadell Aixeca el Teló’ obre la temporada teatral), va portar a escena aquest títol, segurament el més conegut del seu autor. Mig segle després, el mateix Ramon Ribalta que ja va dirigir-la amb Palestra,  l’ha recuperada pel Teatre del Sol. És, per cert, el primer cop que es representa una obra en llengua castellana en aquest teatre, almenys pel que fa a les produccions pròpies, i és també el primer cop que porten a escena a un autor espanyol no català. Per aquest motiu s’ha comptat amb actors poc habituals a la casa, com Carlos Prieto i Ricardo García, ambdós provinents del Teatre El Ciervo, a fi de buscar una dicció castellana el més pura possible.

D’altra banda, aquests dos intèrprets apareixen també a Infidels a Nova York (més info: ‘Infidels a Nova York’, dues comèdies de Woody Allen basades en les relacions de parella) la darrera estrena de El Ciervo que es repondrà al novembre, un mes que se’ls presenta doncs ben carregat als dos actors.

Jesucristo Riquelme - Luces de Bohemia. Autor: David B.
Jesucristo Riquelme, en la seva intervenció. Autor: David B.

El protagonista, però, Max Estrella, recau en Enric López, aquest sí un rostre habitual de l’escenari d’aquest teatre, on ha protagonitzat, entre d’altres, Castle School, La senyoreta Júlia, Cartes d’amor, Les bruixes de Salem, Set núvies per a set germans, El rei Lear, Fuita, Qui té por de Virgínia Woolf, La Cuina, Un tramvia anomenat desig o Càsting , per anomenar-ne només algunes. Altres actors que apareixen al muntatge són Rubén Medina, Manu Fuster i Miquel Vidal.

Els personatges femenins estan interpretats per Estela Pérez, Cristina Suárez i Gemma Pellicer. Les tres van coincidir per primer cop en aquest teatre a Dansa d’agost i més recentment a Fortuna, Fortuna, en ambdues hi actuava també l’anteriorment mencionat Rubén Medina.

100 anys després

Pel que fa a la xerrada, el ponent, Jesucristo Riquelme, acadèmic d’honor de l’Acadèmia Internacional de les Ciències i Humanitats, i especialista en Miguel Hernández però també en aquesta obra, ha versat sobre aquest text, que gairebé cent anys després de la seva creació (1920-1924) segueix plenament vigent, com demostra el fet que continuï sent lectura obligatòria al currículum escolar. Sota el títol Luces y sombras de bohemia, Riquelme ha ressaltat com el muntatge de Palestra, estrenat el 25 de febrer de 1968 fou el primer que es va representar a l’estat espanyol més enllà dels teatres universitaris, i com el text que es va emprar llavors estava fortament censurat (“escenes senceres retallades i fins a 900 alteracions del text”, va senyalar Riquelme) pel llavors Ministre d’Informació Manuel Fraga Iribarne.

Luces de bohemia s’inspira en personatges reals (Alejandro Saba sembla haver estat la font d’inspiració per Max Estrella, i el personatge de l’anarquista català de la llavors censurada escena 6 sembla inspirat en el sabadellenc Mateu Morral) . Riquelme ha versat també sobre la figura del propi Valle-Inclán, que va crear-se un personatge per a si mateix presentant-se com un heroi estrafolari i que després d’haver lluitat a la Primera Guerra Mundial reinventa el seu estil literari abandonant el modernisme per passar a fer una literatura de denúncia social, deformadora de la realitat a través de l’Esperpent.

La selecció de tres escenes (la 6, la 8 i la 12) triades per aquesta presentació deixen ben palesa la brutal vigència del text, que aquí subratllen temes com la injustícia, la parcialitat de la premsa sotmesa al règim i la corrupció política.

En aquestes escenes hi han participat Rubén Medina, Ricardo García, Manu Fuster i Enric López, a més de la veu en off del narrador, a càrrec de Carlos Prieto. Tots ells han ratllat l’excel·lència en les seves interpretacions, la qual cosa augura el proper èxit de públic i crítica. Deu actors es reparteixen els 38 personatges (reduïts des de els 54 del text original), i per simplificar els continus canvis d’escenari es compta amb l’ajuda de les projeccions en pantalla. Ha estat doncs un magnífic aperitiu per la que promet ser una de les millors posades en escena de la temporada.

Foto portada: una escena del muntatge que s’estrenarà en breu. Autor: David B.

Comments are closed.