Foto portada: Fèmur de titanosaure excavat l'any 1916 a la presa de Talarn (Bernat Vila / ICP)

Fòssils de dinosaure trobats a Catalunya durant els darrers 100 anys s’exposen a l’ICP

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) acull l’exposició itinerant Dinosaures de Catalunya. 100 anys de descobertes que commemora el centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya.

La mostra que es podrà visitar fins el 14 de gener de 2018, està produïda per l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà posa de relleu l’excepcional registre català en fòssils de dinosaures i recorre les principals fites científiques en aquests 100 anys.

Una de les peces destacades de l’exposició és el fèmur dret de titanosaure d’uns 70 milions d’anys d’antiguitat, poc temps abans que els dinosaures terrestres desapareguessin de tot el planeta. Aquesta peça va ser la primera extracció de restes de dinosaure trobada a Catalunya, a mitjans de 1916, durant les obres de construcció d’una presa a Talarn (Pallars Jussà, Lleida).

La mostra explica la història d’aquest fòssil que va suposar el tret de sortida de noves troballes a la presa de Talarn i a d’altres punts del Pirineu, a través de diversos plafons amb imatges històriques, rèpliques d’ossos i eines que utilitzen els paleontòlegs actualment. També rememora la primera excavació amb esperit específicament científic de restes de dinosaures a Catalunya que es va produir l’any 1954, quan el paleontòleg alemany Walter Georg Kühne va realitzar prospeccions en diversos punts del Pirineu i Prepirineu.

L’exposició Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes, està comissariada per Àngel Galobart, cap del grup de recerca de faunes del Mesozoic del ICP i director del Museu de la Conca Dellà i Guillem Puras, coordinador del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Foto portada: Fèmur de titanosaure excavat l’any 1916 a la presa de Talarn. Autor: Bernat Vila / ICP.

Comments are closed.