pessebres

Els pessebres ja es preparen amb temperatures d’estiu

  • Des de fa unes setmanes la activitat és vertiginosa a l’Agrupació de Pessebristes.

  • Aquest any un “gegant” pastor, recorrerà la ciutat anunciat l’Exposició de Pessebres.

Els termòmetres no indiquen precisament que el Nadal estigui a prop però aquest detall poc importa als 60 membres actius de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell que des del mes de maig ja tenen encomanat el diorama que presentaran en la tradicional exposició que s’inaugurarà a finals de novembre i presidirà en els locals de l’Acadèmia Catòlica les celebracions més entranyables de l’any.

Quan el president dels pessebristes sabadellencs. Joan González, va comentar que ell inicia els primers esbossos pel diorama de l’any el mateix dia de la seva onomàstica, 24 de juny, aquest cronista es va quedar una mica sorprès. Però, més o menys tots els pessebristes locals inicien en la canícula seus treballs.

Visitem la seu social i l’activitat ja és notable, els artistes pessebristes estan amb els seus treballs molt avançats. Sorprenem als que treballen en el Pessebre de Benvinguda, el qual es troba a la planta baixa de l’Acadèmia.

pessebres
Un pessebrista treballa en un dels diorames. Autor: David B.

Joan González està eufòric, des de fa unes setmanes s’ha iniciat el taller d’iniciació al Pessebre Artístic, per joves majors de catorze anys, al qual aquest any s’han inscrit nou futurs artesans del pessebre. S’ha ampliat el número, ja que habitualment els tallers són per a set persones, el president ens mostra els cubicles en què s’estan construint els treballs que després s’exposaran al públic a la sala Lluís Durán.

L’any passat van visitar el Pessebre 17.800 persones,” comenta Joan Gonzalez, i “van passar per la mostra 4.000 escolars abans de començar les vacances nadalenques”.

La tradició pessebrista passa de pares a fills, fins i tot es dóna el cas que s’exposen diorames construïts per tres generacions diferents d’una mateixa família.

L’Agrupació de Pessebristes construeix també diorames i pessebres per a diferents associacions i entitats, “Caixa Sabadell (ara absorbida pel BBVA), Museu del Gas, Museu de la Música a Barcelona i el Pessebre de la Ciutat, que des de fa uns anys s’instal·la en una caseta a quatre vents a la plaça Sant Roc, i que aquest any avançarà la seva inauguració al 28 de novembre coincidint amb l’encesa de les llums nadalenques de la ciutat.

Els motius dels diorames els selecciona cada artista, ajustats a la narració dels evangelis, que uns artistes segueixen fidelment i d’altres, deixen volar la imaginació per executar obres d’un estil més lliure. Aquest any el Pessebre de la Ciutat tindrà quatre diorames que reflectiran les quatre estacions de l’any, lligades, evidentment et a l’entorn del naixement de Jesús, i situats en la nostra tradició catalana del pessebrisme.

Un pastor gegant

L’actual junta de l’Agrupació de Pessebristes, vol obrir-se a la ciutat, per això, tot i que la seva exposició anual rep un bon nombre de visitants, sortirà al carrer per anunciar que els Pessebres ja han inaugurat la seva exposició. Un pastor ‘gegant’ participarà en una cercavila acompanyat del seu “ramat” d’ovelles. El pastor el nom del qual es mou entre Silvestre, Francesc o Llucià i que decidiran democràticament els pessebristes serà el símbol de l’activitat que el pessebrista perviu a Sabadell, tant en l’exposició publica com en el Concurs de Pessebres que es construeixen a les llars vallesans.

Però Sabadell exporta també els seus pessebres a Holanda. Cada any membres de l’Agrupació es trasllada a l’estiu als Països Baixos per a construir pessebres, que reflecteixen l’estil català, i són admirats durant les festes nadalenques, tot i que per raons òbvies han estat construits a l’estiu, durant les vacances dels artistes. Un frare franciscà, originari de Reus, que exerceix el seu ministeri en els Països Baixos va ser el vincle entre el pessebrisme local i Holanda.

pessebres
Treballant i modelant els pessebres. Autor: David B.

En la visita de iSabadell als budells de l’exposició de l’Acadèmia Catòlica, sorprèn en el seu treball a Francesc Bartomeu, executant un original ‘Pas dels Reis’ transportat a un paisatge antàrtic, o Ramon Godia, que està treballant en un escenari basat en la Pedrera. Fins i tot hi trobem pessebristes locals que modelen les seves pròpies figures, com és el cas de Carme Carbó, ja que cada vegada més el pessebre es nodreix de material industrial, en comptes de l’elaborat pels artesans d’antany.

Els costos d’una tradició

Construir els pessebres i mantenir l’exposició durant les festes nadalenques té un pressupost de 24.000 euros, que se sufraguen gràcies als donatius dels visitants, les quotes dels 120 socis actius de l’entitat les aportacions institucionals de l’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i els patrocinadores locals, que esponsoritzen un diorama.

Les imatges ho reflecteixen bé, i res tenen a veure amb les que es contemplaran a finals de novembre quan s’inauguri l’exposició però pels pessebristes locals Nadal va començar en plena canícula, que és quan dissenyen, i executen els seus diorames.

Foto portada: Francesc Bartomeu treballant en el seu pas dels Reis a l’Antàrtida. Autor: David B.

Comments are closed.