30 Nits

Les entitats organitzadores fan un balanç positiu del festival 30 Nits amb 15.000 espectadors

El festival 30 Nits s’ha acabat. Malgrat que algunes propostes es mantindran el mes d’agost, com lectures dramatitzades i cinema a la fresca, el festival cultural d’estiu de Sabadell, que s’organitza des de fa una quinzena d’anys, va posar diumenge el seu punt i final. Quin balanç fan els organitzadors?

Atesa l’opinió de les entitats organitzadores i col·laboradores, el 30 Nits més que consolidat, i tot i que ha perdut espectacularitat, és un referent dins l’agenda cultural local i comarcal dels vespres i nits d’estiu. Des del reenfocament del festival l’any 2012 (menys pressupost i més aliances amb entitats locals) el festival ha seguit una mateixa línia en la qual cada entitat aporta aquelles elements on se senten més còmodes. L’Ajuntament destaca que 15.000 persones han seguit els espectacles, amb l’Embassa’t i els concerts de La Faràndula com els més seguits, però amb la varietat com a mínim comú denominador.

Quim Carné, regidor de Cultura: “és un festival molt consolidat”

El regidor de Cultura, Quim Carné, assegura que el 30 Nits ha anat molt bé, especialment en quant a dos aspectes: “la qualitat del programa” i el “públic que l’ha seguit”, que ha arribat a les 15.000 persones, sumant les dades dels organitzadors.

L’any passat va haver-hi un augment de públic i l’hem mantingut, al voltant de les 15.000 persones. Mantenim un bon equilibri entre qualitat i públic i en fem una valoració molt positiva”, assegura el regidor.

Carné destaca especialment els dos plens de Sílvia Pérez Cruz a La Faràndula i Mayte Martín al Museu d’Art i també l’Embassa’t, que “ja és un dels grans festivals catalans, d’on surten grups cada any”. Carné, tot i així, defineix el 30 Nits com un festival “molt divers, en quant a programació, públics i magnituds, ja que hi ha espectacles molt íntims i altres més massius”. Finalment, destaca el “gran nivell” dels capvespres de dramatúrgia que es fan, i faran a l’agost, al Museu del Gas, i també el seguiment de les projeccions de cine i documentals a La Capella de Can Gambús.

Joan Carles Sunyer, Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859: “la valoració és molt positiva”

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha participat en el 30 Nits organitzant sis activitats, quatre de caràcter infantil i familiar i dues projeccions cinematogràfiques. El director de la Fundació hereva de l’Obra Social de l’extinta Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer, precisa que han tingut gairebé 1.500 espectadors entre les sis activitats, amb una mitjana de 250 persones per espectacle. De fet, Sunyer manté que alguns dels espectacles familiars han tingut públic “fins i tot dempeus” i que s’ha consolidat la varietat i qualitat de la programació.

Fem programació familiar durant tot l’any a l’Espai Cultura però el mes de juliol aprofitem per potenciar-la, tenint en compte a més que és gratuïta”, assegura.

Pel que fa al cinema, amb fet dues projeccions de pel·lícules premiades pel Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torrelló, incorporant-les al 30 Nits. S’ha projectat Valhalla i High and Hallowed: Everest 1963. Sunyer defineix com “espectacular” aquesta pel·lícula. Les dues projeccions han estat ben valorades, segons el director de la Fundació.

Espectacle familiar a l'amfiteatre de l'Espai Cultura. Autor: David B.
Espectacle familiar a l’amfiteatre de l’Espai Cultura. Autor: David B.

L’amfiteatre de l’Espai Cultura també ha estat escenari de la sisena edició del Festival Embassa’t i de bona part de les actuacions del Festival Internacional de Música de Sabadell, organitzat per Joventuts Musicals de Sabadell.

Joana Soler, presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell: “estem plantant cara a la crisi”

La presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell, que organitza el Festival Internacional de Música de Sabadell, posa en valor que l’entitat ha incrementat el número de concerts des de l’any 2012, de sis a set.

Estem plantant cara a la crisi i volem ser optimistes. Aquest any hem notat que se’ns ha acostat un públic d’entre 40 i 50 anys que retorna a la música més clàssica; és molt agradable. Penso que ara, en una entitat amb 58 anys d’història, és el moment en el qual estem fent més concerts”, manté orgullosa.

Soler assegura que han notat més públic en aquesta edició, si bé és cert és que la caixa ha quedat més o menys igual ja que els preus s’han mantingut i en algun cas reduït. Concreta que han fet quatre plens, de set concerts en total, i que l’entrada amb menys gent ha superat el 50 per cent de l’aforament. El Festival s’ha organitzat a l’amfiteatre de l’Espai Cultura, amb gairebé 300 localitats, excepte l’espectacle inaugural del 30 Nits, que es va fer a La Faràndula.

Soler és optimista de cara al futur: “de la forma que ens estem movent ara i tenint en compte que ja estem planificant el festival de l’any vinent, molt malament haurien d’anar les coses perquè no hi hagi una edició l’any vinent”. Serà la 16ª del Festival Internacional de Música de Sabadell. Fins aquell moment, Joventuts Musicals té un repte durant la temporada estable: fidelitzar part del nou públic que ha guanyat aquest juliol.

Maria Antònia Cabistany, Espai Àgora: “arribem a nous públics”

L’Espai Àgora, el cafè teatre ubicat al centre cívic de Sol i Padrís, ha format part aquest any per tercera vegada del 30 Nits, tot i que des dels seus inicis han fet programació estival. “La programació de l’Àgora manté un fil conductor tot l’any però la difusió del 30 Nits ens ajuda a arribar a nous públics”, diu Maria Antònia Cabistany, ànima d’aquest espai. Cabistany assegura que aquest any han fet mitja dotzena d’espectacles, quedant fins i tot gent fora en la meitat d’espectacles: castanyoles amb Juan Luis Landry, música amb Oriol Padrós i teatre musical amb Elles, de Ferran Guiu. El Cabaré, de Tavi Ballart, ha tingut un seguiment del 75 per cent mentre que els dos espectacles de tango no han arribat a la meitat de la sala.

Elles, de Ferran Guiu
Elles, de Ferran Guiu, a l’Espai Àgora. Autor: J.Ll. Lai

Cabistany es mostra molt satisfeta. “Així m’ho han fet arribar públics i artistes” i assegura que el repte del 30 Nits seria apostar per crear intercanvis i vincles entre entitats culturals, intercanviant coneixements i públics i fugint de programar per programar.

Dori Marín, La Capella de Can Gambús: “arribem a nous públics”

Dori Marín, de La Capella de Can Gambús assegura que el balanç del 30 Nits és positiu. Han participat per segon any al festival amb nou activitats, cinc concerts i quatre passis de cinema. Marín assegura que cada espectacle ha tingut una mitjana de 400 espectadors. “Sempre ha estat ple”, diu orgullosa, mentre assegura que la presència al 30 Nits els permet “donar a conèixer el nostre espai a nous públics. A més, el fet de ser estiu també ens ajuda”, diu.

Marín recorda que La Capella fa concerts tots els diumenges de l’any i que a l’agost també mantindran sessions de cinema a la fresca cada dijous al vespre.

Comments are closed.