Werens pintant el grafiti. Autor: David B.

L’Himàlaia, el Tibet i Tintín es retroben a Sabadell

  • L’aventura d’aquell jove reporter belga al Tibet, la nova exposició a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.

  • La inauguració serà el pròxim dia 3 de setembre a les 19. L’exposició estarà oberta fins al 10 de gener de 2016.

L’exposició commemora el 65è aniversari de la conquesta de l’Annapurna feta per l’expedició francesa dirigida per Maurice Herzog i el 50è aniversari de la publicació en català pel terrassenc Joaquim Ventalló de l’àlbum Tintin al Tibet.

La mostra recorda, d’una banda el 40è aniversari de la conquesta del primer 8.000 feta pels muntanyencs catalans Jordi Pons, Joan Manuel Anglada i Emili Cívis l’agost de 1974 i, de l’altra, la històrica expedició francesa encapçalada per Maurice Herzog que el 2 de juny de 1960 va assolir el cim de l’Himàlaia. Va ser una proesa, ja que en menys de tres mesos van descobrir una ruta d’aproximació, van reconèixer el terreny, van fer l’aclimatació i l’assalt al cim amb èxit. L’àlbum de Tintin al Tibet mostra també aquesta mateixa solidaritat i lleialtat amb una altra justificació, però en el mateix escenari.

El fil conductor d’aquesta exposició rau precisament en mostrar les semblançes entre ambdues aventures i de quina manera una va influir en l’altra. Ambdues històries, una real i l’altra imaginada, són històries que també palesen l’amistat i la convicció en l’assoliment d’un somni i l’alternança entre l’esperança i la desesperació. En aquesta mostra única de realitat i ficció es podrà veure les fonts d’inspiració de Tintin al Tibet, i també diverses figures, així com un mural amb 35 àlbums d’aquesta aventura en diferents idiomes. També hi haurà una reproducció de la vinyeta del fusselatge de l’avió estrellat a la muntanya, un espai dedicat al Ieti i diversos materials relacionats amb el muntanyisme i amb el Tibet que apareixen a l’àlbum.

Manel Camps: “És un bon exemple del que es pot fer a la ciutat sumant capacitats”

Segons el comissari de l’exposició i membre de Moulinsab, Manel Camps, “aquesta exposició permet veure de quina manera l’observació de la realitat influia en la ficció d’Hergé”, també afegeix que “Tintin al Tibet és un dels millors àlbums de Tintin, Hergé travessava una etapa vital difícil i aquesta història d’amistat a l’Himàlaia va ser per a ell catàrtica”.

La mostra organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el grup BBVA compta amb el comissariat de Moulinsab i la col·laboració del Servei General d’Informació de Muntanya, la Unió Excursionista de Sabadell i la Fundació Casa del Tibet a Barcelona.

Foto portada: l’artista sabadellenc, Werens, pintant el mural  que celebra el cinquentenari de Tintín al carrer Sant Llorenç. Autor: David B.

 

Comments are closed.