El fotògraf Joan Fontcuberta a l'Alliance Française

Reciclatge fotogràfic a la conferència de Joan Fontcuberta

  • Les noves tecnologies permeten realitzar creacions imaginatives i reciclar imatges existents.

  • El 60 per cent dels habitants del món tenen telèfon mòbil amb càmera; només el 7 per cent una càmera tradicional.

L’artista, crític, professor universitari i especialista en fotografia, Joan Fontcuberta, realitzà una magnifica conferència a l’Alliance Française de Sabadell sota el títol Imatges Conspiratives. Un nombrós públic amb inquietuds relacionades amb el món de la fotografia, tant estudiants com professionals, escoltava amb atenció les explicacions de l’artista.

Amb la pregunta: com sobreviure al món de les imatges?, l’autor va anar traçant una anàlisi sobre el paper que tenen les imatges en l’era contemporània gràcies a la inmensitat de la xarxa d’internet.

La xarxa s’ha convertit en una jungla d’imatges on t’hi arribes a perdre, on les imatges que hi trobem s’han convertit en una realitat paral·lela. Des de que s’han incorporat els telèfons mòbils anomenats smartphones a la nostra vida quotidiana, els seus usuaris fan més fotografies que les que després poden visionar.

Actualment es realitzen milers i milers d’imatges i es pengen a internet, amb el que s’està realitzant una mutació en el moment de realitzar una fotografia; abans les fotografies eren per preservar esdeveniments importants, a l’actualitat i degut a les noves formes de fotografia amb dispositius mòbils, les fotos serveixen per a testimoniar el “jo estava allà” i demostrar-ho amb la foto realitzada, sense haver-hi necessitat de preservació ni d’arxiu.

Per totes aquestes qüestions, actualment, molts artistes, creen una imatge nova a partir d’una o més imatges ja creades i descarregades d’internet, sense necessitat de prendre una nova fotografia. El reciclatge en les fotografies que trobem a internet ens permeten la realització d’imaginatives tècniques que utilitzen diferents artistes contemporanis per crear imatges noves.

Una de les propostes, és la que utilitza Corinne Vionnet; que tracta de descarregar diferents imatges d’un mateix lloc o monument turístic i fusionar-les en una, aconseguint una imatge nova i sorprenent, quedant enfocat el centre de la imatge i difuminada la resta. Amb aquesta tècnica es fusionen tots els punts de vista de milers de persones en una sola i espectacular imatge.

Xerrada Fontcuberta a Sabadell
Una de les propostes exposades a la xerrada. Foto: Corine Vionnet.

Una altra forma de reciclar imatges ja existents és la técnica de Pavel Smejkal, agafant imatges històriques i fer desaparèixer les persones, deixant només el paisatge de fons, creant una nova imatge sense cap tipus de càrrega social o política.

Altres tècniques són buscar imatges curioses o impactants des de programes com el Google Earth, o el Street View del Google Maps, podent trobar fotos de successos, atropellaments, accidents, incendis, detencions o altres. Gràcies a aquesta forma d’aconseguir fotografies tan fàcilment i a l’abast de tothom, segons Fontcuberta, tot un mite de la fotografia, apareix la figura del l’artista recol·lector i drapaire, amb l’única pretensió de donar un altre sentit a la fotografia.

Comments are closed.