Foto de portada: Una representació de l'equip que ha fet possible "El futur és nostre". Autor: Plataforma per la Llengua.

Rap en català per reivindicar la diversitat cultural

La Plataforma per la Llengua ha estrenat aquest divendres, en el marc de la Festa Major del barri de Campoamor, al casal cívic Rogelio Soto el videoclip El futur és nostre, dut a terme per alumnes de l’institut Ribot i Serra, i que ha comptat amb la col·laboració de Lluís Elías, Nel·lo C i la Fundació SGAE.

Un xiuxiueig nerviós recorre les primeres files de la sala d’actes del casal cívic Rogelio Soto, que és on s’han ubicat els i les alumnes de 4t d’ESO de l’institut Ribot i Serra que han participat en l’elaboració del videoclip El futur és nostre, tot just quan aquest és a punt d’estrenar-se. Elles i ells han escrit el tema en un taller de rap que la Plataforma per la Llengua ha organitzat a l’institut per dinamitzar la utilització del català al centre educatiu. Algunes i alguns també han posat la seva veu i apareixen ballant.

Ubicat a Campoamor, el Ribot i Serra és en un dels barris del sud de la ciutat on, segons l’entitat, l’ús social del català no supera el 5 per cent. De fet, l’activitat s’emmarca en el Pla d’Actuació Lingüística Integral que l’organització està duent a terme i que inclou també grups de conversa, contacontes o sortides, “per promoure l’ús del català en aquells entorns on creiem que no hi és amb la presència suficient”, segons explicava uns minuts abans a la presentació de l’acte en Lluís Duran, coordinador al Vallès Occidental de la Plataforma. A la creació del tema també ha contribuït la Fundació SGAE, cedint l’estudi de gravació de la seu catalana de l’entitat, ubicada a Barcelona, i amb la participació d’alguns dels seus tècnics.

httpss://www.youtube.com/watch?v=OpJ4hyzal78

“El futur és nostre i junts fem força per canviar el demà. Però mai oblidant tot el camí que duem al darrera”. El raper sabadellenc Nel·lo C, que ha estat l’encarregat d’adaptar la lletra (seva és només la tornada) i musicar el tema, ja ens deixa clar a la primera estrofa de la cançó quin serà el missatge que ens vol donar aquest grup de joves: reivindicar un futur on es respecti la diversitat. “Enfront i en contra de tota adversitat”. Perquè precisament divers és l’orígen cultural de l’alumnat de l’institut Ribot i Serra. “Quan vaig entrar a l’institut per primer cop vaig dir, ‘és una delegació de l’ONU'”, ha bromejat Lluís Elías al seu torn de paraula. Elías, actor, director i professor d’arts escèniques i exmembre d’Els Joglars, és qui ha assumit la direcció artística del videoclip.

“Al Ribot i Serra he après moltes coses perquè la meva realitat, quan jo era mestre, era molt diferent a la vostra realitat. Ara hi ha una cosa que es diu convivència. Amb la gent que ve de fora i la gent que ha nascut aquí, però que també se sent de fora, tenim una relació molt especial: ens regalem cultures. I això fa que les 31 cultures diferents que hi ha al Ribot i Serra flueixin perfectament degut a aquest regal”, ha afirmat el director.

Durant el visionat anem sentint a les primeres files riures nerviosos i veiem algunes cares tapades. Es percep aquella barreja de vergonya i orgull.

Foto: Lluís Duran, Lluís Elías i Nel·lo C, amb dos dels alumnes participants al videoclip. Autor: MAClaveria.
Foto: Lluís Duran, Lluís Elías i Nel·lo C, amb dos dels alumnes participants al videoclip. Autor: MAClaveria.

El darrer a parlar durant la benvinguda a l’acte ha estat Nel·lo C, que ha encoratjat als i a les alumnes a preservar la riquesa cultural que atresoren i a defensar la igualtat entre les persones.

“Hi ha 31 orígens diferents a l’institut, i cada origen té els seus valors. Heu d’intentar integrar-vos aquí, però no perdre mai les vostres arrels i la vostra cultura. És igual cap a on resem, de quin color siguem o el nom que posi al nostre DNI, perquè tots som iguals”, ha assegurat el raper.

Ells i elles sembla que ja ho tenen clar: “és possible un millor futur si estem tots junts” canta durant el videoclip Melissa Delgado, una de les alumnes, tot just després de l’obertura de Nel·lo C. Les estrofes que incideixen en el mateix principi es succeeixen: “La igualtat volem obtenir”, “tots junts fem força”, “per ser lliures de veritat, hem d’optar per la diversitat”, “construïm el futur sense oblidar el passat”, “junts, creant força”, “ajudant al del costat”, “empatia, amor, pau i llibertat”, reivindiquen al micro Lucía Martín, Hendy Morales, Kelountang Diaby, Míriam Izquierdo, Francisca Alberti, Kelin Soto i Mohamed Bahro. “Tots a una podem arribar a la lluna” declama Ferran Lombardía, rubricant amb un dab l’afirmació.

Un cop apareixen els títols de crèdit del videoclip, un sector de l’alumnat s’inquieta. Estan celebrant el Ramadan i s’atansa l’hora en la que poden començar a menjar, així que tan bon punt tot acaba, surten en desbandada de la sala.

Foto de portada: Una representació de l’equip que ha fet possible “El futur és nostre”. Autor: Plataforma per la Llengua.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.

Comments are closed.