Bastoners. Autor: David B.

‘Tast de Cultura’: Bastoners de Sabadell

TAST DE CULTURA

Aquest dissabte 24 de novembre l’entitat Bastoners de Sabadell fan un assaig a la plaça Dr. Robert de 12 a 14 hores, obert a tots els ciutadans i ciutadanes per tal que provin el ball de bastons de la ciutat. Podran agafar els bastons i aprendre picades i algun ball de la colla.En aquesta entrevista us presentem aquesta entitat de cultural tradicional catalana.

Fundada al 1996, l’entitat dels Bastoners de Sabadell acaba de renovar la seva junta després d’haver passat per diversos canvis anteriorment. Segons es va decidir el passat 6 d’octubre, l’organigrama actual està composat per set persones i presidit per Rubèn Ramiro. La seva darrera actuació va ser el passat 27 d’octubre a Castelldefels.

Parlem amb el president i la vocal de Comunicació, que ens expliquen els objectius i projectes de futur de l’entitat sabadellenca:

Principalment en tenim dos, un és fer créixer la colla, ja que actualment som uns 40 membres, més 10 a la colla de Flabiol, i si ens comparem amb ciutats com Terrassa, que en tenen 120, o Castellar del Vallès, amb 100, som petits i creiem que la ciutat es mereix una colla més gran i visible.

I en segon lloc, aconseguir un local propi per assajar i reunir-nos. Actualment estem en converses amb l’Ajuntament i esperem que aviat fructifiquin. De moment estem al Centre Cívic Sol i Padrís, compartit amb moltes altres entitats.

L’entitat es subdivideix en quatre colles: petits (nens fins a 10 anys), mitjans (de 10 a 15 anys), joves (a partir de 15) i la Colla de Mares i Pares (potser hauríem de dir pare, perquè de moment només n’hi ha un home!) que es va formar per aprofitar l’espera mentre els nens assajaven. Els joves assagen els dijous de 20 a 21.45 h i els petits i mitjans  dissabtes de 12  a 12.45 del migdia.

Bastoners_2
Ball de bastons a la plaça de la Creu Alta. Foto: Bastoners.

A fi de donar-nos a conéixer, participem en festes majors de barris i volem fer assajos oberts, ja sigui al carrer, o per exemple amb una xocolatada. També fem tallers a escoles, dins el marc del programa Ciutat i Escola on ja hem tingut més de 1.000 nens i nenes, els expliquem els orígens del ball, la música i muntem un ball per ensenyar-los. Molts dels nens que tenim ara a la colla de petits han vingut arran d’aquests tallers. Aquests tallers s’imparteixen principalment en escoles dels barris més perifèrics, amb l’interès de potenciar la cultura catalana en llocs on potser no està tan arrelada com al centre de la ciutat.

Com us financieu?
Cada soci aporta una quota simbòlica de 10 euros per any a fi de cobrir les despeses de l’assegurança de responsabilitat civil a tercers. El vestuari és en part deixat per l’entitat i part de compra pròpia de cada membre. Com a colla ens mantenim per les ballades on rebem algun tipus de compensació econòmica, però la majoria de vegades actuem gratuitament i inclús els desplaçaments van a càrrec de cada membre. Ara el nostre objectiu és també buscar patrocinadors que ens ajudin a fer més visible l’entitat, millorar la nostra web, i poder créixer en número de socis, fer actes més vistosos per atraure gent, la qual cosa afavoreix també la dimensió cultural de la ciutat.

Quina és la vostra relació amb altres entitats de la ciutat?
Molt bona, de fet sortim sovint a cercaviles amb Gegants, Diables, participem a l’Animalada, fem coses en comú… dit això, s’ha de remarcar que som la única entitat de la ciutat que tot i portar la paraula Sabadell al nom, no formem part del col·lectiu Sabadell Cultura, per decisió pròpia.

Es pot vincular Bastoners amb una determinada ideologia política?
En absolut! Sempre ens hem negat a participar en campanyes electorals com a colla per evitar polititzar l’activitat, ja que som una colla heterogènia. Tenim gent del Centre, de Ca n’Oriac, de Les Termes, de la Creu Alta… gent de tots els colors polítics… Tot i així, a vegades hem ballat per casals o activitats amb alguna connotació política, però sempre deixant clar que, com a colla, no ens posicionem.

Només feu Ball de Bastons?
No! de fet, els bastoners també vam crear el Ball del Rodet, i el capgrós del rodet, que es fa cada divendres de festa major!

Com munteu els balls?
Dins els balls de bastons hi ha moltes modalitats i tipus: des de més de “plaça”, tipus tranquil, que per exemple solen fer els Bastoners de Castellar, fins a més enèrgics i picats, que és on tendim més nosaltres, si bé intentem fer una mica de tot perquè tothom hi pugui gaudir. Els balls els creem nosaltres mateixos, a partir de músiques de cultura popular i tradicional o fins i tot creacions pròpies.

Bastoners_3
La colla dels Bastoners de Sabadell, a l'Estruch. Foto: Bastoners.

D’on treieu els bastons ?
És complicat, perquè no es troben a les botigues. Els fan els torners, un ofici artesanal del qual queden pocs. En aquest món, cada colla té els seus bastons, hi ha qui els prefereix més curts o més llargs, inclús hi ha colles que fan servir radis de roda de carruatge!  Bastoners de Sabadell els fem servir d’alzina, perquè és una fusta resistent i el so que fa al picar és molt bonic.. Ara mateix cada bastó ens surt per quatre euros. Anteriorment sempre havíem tingut la ceba al puny del bastó, però amb la renovació, econòmicament ens va ser impossible mantenir-ho, però en quant poguem, tornarem a tenir-la!

Que se’n sap de l’origen del ball?
No està gaire clar, hi ha qui pensa que era una espècie de ritus pagà al voltant del foc per allunyar els mals esperits, o bé relacionat amb la fecunditat del camp (d’aquí la roba agrària que s’utilitza) o que deriva dels balls d’espases valencians. En qualsevol cas està documentat que al s. XII, a les noces del comte Ramon Berenguer IV es va fer un ball de bastons durant el convit. De balls de bastons n’hi ha de diversos tipus arreu d’Europa (Galícia, País Basc, Anglaterra, Sardenya…) i fins i tot a Africa.

I amb les altres colles d’arreu de Catalunya compartiu activitats?
I tant! Un cop l’any, a l’estiu, se celebra la Trobada Nacional, que al 2013 serà a Prats de LLuçanès i és un gran moment per compartir experiències, agafar idees, i fer germanor. I a més, a part de la trobada nacional, les colles organitzem ballades a les quals es conviden d’altres. Nosaltres hi anem a bastantes al llarg de l’any, i també n’organitzem una: el nostre aniversari!

Qualsevol persona pot entrar a la colla?
I tant! Si esteu interessats només heu d’ entrar al web de Bastoners de Sabadell i demanar la informació que us calgui.

Foto portada: Ball de bastons a la plaça Sant Roc. Autor: Bastoners.

Comments are closed.