Francesc Esteve

Una mirada fotogràfica al Mercat Central del segle XX

La Fundació Bosch i Cardellach dedica una retrospectiva de Francesc Esteve amb 40 instantànies que mostren la vida al voltant del Mercat de Sabadell entre 1957 i 1960.

Tothom qui vulgui saber com era l’activitat diària al voltant del Mercat de Sabadell i conèixer quins eren els personatges que hi donaven vida, podeu veure la mostra Voltant Mercat 1957-1960, de Francesc Esteve. Es podrà visitar a la Fundació Bosch i Cardellach (Indústria, 18) fins al mes de gener de 2015. L’horari és de dilluns i dijous de 17:30 a 20:30 hores i divendres de 11 a 13 hores.

Francesc Esteve, nascut a l’any 1932, fotògraf d’afició de tota la vida, professionalment es dedicà a l’empresa tèxtil de la seva família. A Esteve quan li pregunten com fa les fotografies, li agrada respondre “faig les fotos en català”.

Com va entrar en el món de la fotografia?
El meu pare tenia afició per la fotografia i sobretot pel cinema. Un seu oncle li va portar de París una càmera de plaques de vidre, que jo també vaig fer servir. Amb aquesta càmera vaig començar i més endavant el meu pare em va comprar una càmera Kodak baby amb la que vaig fer bastantes fotografies, però de seguida vaig agafar les càmeres del meu pare i vaig fer més fotos. A l’escola un professor ens va ensenyar a revelar i una cosa portava a l’altre.

Quina va ser la primera fotografia que va fer?
Va ser un autoretrat en una placa de vidre fet a través d’un mirall, em va fer molta il·lusió i em va començar a agradar el tema de la fotografia i vaig anar-hi entrant.

Quina edat tenia quan va fer aquesta fotografia?
Uns tretze o catorze anys, a partir d’aquell moment vaig anar agafant el gust per la fotografia.

Des d’aquell moment es va dedicar a fer fotografies de gent de Sabadell?
Si, m’agradava captar moments amb gent, la vida de les persones i moviment, més que fotografiar paisatges o monuments.

Podríem dir que fa un tipus de retrat costumista?
Si, exactament, ho podríem catalogar així. De fet en les 40 fotos que es troben a l’exposició es pot veure diferents persones en un dia de mercat a Sabadell.

Francesc Esteve
Francesc Esteve davant les seves fotografies. Autor: David B.

L’exposició ens mostra fotografies de tres anys de vida en el Mercat de Sabadell?
De fet s’han escollit aquest tres anys per mostrar-les en aquesta exposició, que són de la primera època, però tinc fotografies del Mercat des d’aquella època fins a l’actualitat.

Què és el que li va cridar l’atenció del Mercat per dedicar-li bona part de les seves fotografies?
El Mercat em quedava a prop de casa i vaig començar a anar-hi i el que va fer que m’acabés d’agradar va ser visitar l’estudi d’en Joan Vilatobà, que era molt amic del meu avi. De vegades fèiem volts pel mercat amb en Vilatobà i el meu avi, i després cadascú a dinar a casa seva.

Què ens mostren aquestes instantànies?
Ens ensenyen una part de la vida de la ciutat de Sabadell, la vida entorn al mercat sempre ha estat molt viva i amb molt moviment, amb èpoques més brillants i altres més difícils. Però en general s’hi veu molt moviment.

Ha canviat gaire el Mercat des dels anys 60 fins ara a l’any 2014?
Ha canviat bastant, ara és una altre cosa. Es venen molts productes envasats, no hi ha aquest moviment que hi havia en aquells anys, és molt diferent.

I des del punt de vista de la fotografia?
També és molt diferent. Els que vam començar amb la fotografia en blanc i negre ens ha agradat molt i l’hem intentat conservar al màxim. El color és massa maco, i de tant maco no m’agrada. Actualment m’he passat a la fotografia digital, perquè has de seguir l’època, si no ens anéssim modernitzant encara aniríem amb les màquines de plaques de vidre i amb el flash de magnesi. T’has d’adaptar als temps.

Actualment continua fent fotografies?
Si, tot i que no en faig gaires. Ara em costa molt fer fotografia nova. El que si que faig és ampliar fotos que no he fet durant anys. Ara he refet unes fotos d’una visita que vaig fer al Monasterio de Piedra.

Foto portada: Francesc Esteve a l’exposició de la Fundació Bosch i Cardellach. Autor: David B.

Comments are closed.