Fundació per la Indústria

9 mesures de la Fundació per la Indústria per activar la relocalització

L’antiga Fundació Gremi de Fabricants de Sabadell i ara Fundació per la Indústria (Sabadell 1559) ha presentat fa uns dies el seu primer volum d’una col·lecció on vol reflexionar i reposicionar la industrialització com un tema candent de l’agenda pública. El volum ha estat escrit pel catedràtic de la UAB Josep Oliver.

El primer títol de la col·lecció es diu La pèrdua de posicions de la indústria catalana en el context europeu: transformacions estructurals de l’expansió (1995-07) i efectes de la crisi (2007-13). Amb ell Oliver marca els elements necessaris perquè la indústria catalana torni a exportar seguint alguns exemples de bones pràctiques, com el sector alimentari. La seva anàlisi vol ajudar a conèixer millor les vies de sortida perquè la indústria catalana retorni al seu pes històric. El volum d’Oliver és el primer de la col·lecció ‘Conèixer la indústria’, editada per la Fundació per la Indústria, amb evidents vincles locals.

La Fundació Gremis de Fabricants de Sabadell, creada l’any 2000, s’ha transformat darrerament en la Fundació per la Indústria mantenint però el seu origen i tradició en el nom amb un marcat ‘Sabadell 1559’. La presentació s’ha dut a terme al Col·legi d’Economistes de Barcelona, a Barcelona, amb la intervenció d’Oliver, el president de la Fundació, Josep Bombardó, el vicepresident, Antoni Garrell, i el membre del Consell Assessor de la Fundació, Rafael Suñol.

Suñol ha presentat un document de propostes sorgit dels debats del consell. Per la seva part, Bombardó ha assenyalat que cal potenciar el nivell tecnològic de la indústria catalana, posant atenció a la indústria manufacturera avançada. També ha parlat de la necessitat d’equilibrar millor Catalunya, i donar més protagonisme a zones fora de l’àrea metropolitana de Catalunya. El president de la Fundació ha avançat que es faran trobades amb industrials de tota Catalunya per recollir una visió global i buscar com fer la indústria del país més productiva i competitiva.

Propostes per posar la indústria al dia

La Fundació vol avançar en la relocalització de la indústria a Catalunya, després dels processos de deslocalització i terciarització de l’economia catalana viscuts en les darreres tres dècades. A més creuen que els llocs de treball necessaris per sortir de la crisi només poden venir des del sector industrial. El document demana nou mesures concretes:

1. Facilitar l’accés al crèdit adreçat a la renovació dels equipaments tecnològics i cadenes de producció als últims avenços tecnològics, articulant finançaments finalistes per aquest objectiu.
2. Articular polítiques per disminuir els costos de l’energia, amb la finalitat que siguin similars als de la mitjana de la UE.
3. Incentivar l’increment dels recursos propis, bonificant a les pimes una deducció del 100% del beneficis que es destinin a incrementar el capital social, sempre i quan no es produeixin reduccions de capital els 6 anys següents.
4. Incentivar la cooperació universitat-empresa. Modificar les normatives de promoció de professorat i incorporar-hi, de forma rellevant i obligatòria, la transferència de coneixement empresarial amb projectes d’innovació.
5. Implantar de forma extensiva el model d’especialització de postgrau a les indústries seleccionades, en la línia de l’especialització del metges a través del programa MIR.
6. Incentivar i primar les empreses que desenvolupin productes mitjançant avenços tècnics i científics desenvolupats per centres i grups de recerca que es recolzin en els centres tecnològics, i que el seu desenvolupament s’efectuï en règim de partenariat.
7. Assolir que les tarifes de telecomunicació siguin homologables a les d’Europa occidental i garantir la disponibilitat de xarxa de banda ampla a porta de totes les empreses industrials amb volums de d’exportació superiors al 30% del total de la seva facturació.
8. Redefinir els transports públics a nivell d’administracions locals, i comarcals, perquè es garanteixi l’arribada als polígons industrials estructuralment bàsics, amb els criteris de reequilibri territorial del país.
9. Ajustar les normes a les directrius europees quant a protecció ambiental, complint les seves directives però renunciant a ultrapassar-les.

El Consell Assessor de la Fundació per la Indústria assegura que aquestes nou propostes són imprescindibles.

Foto portada: Suñol, Bombardó, Garrell i Oliver, divendres passat. Autor: Fundació per la Indústria / cedida.

Comments are closed.