Foto portada: un moment de l'acte. Autor: CCVOC

Administracions, patronals i universitats es comprometen a impulsar l’economia circular

Representants de la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal, els ajuntaments, sindicats, patronals i del món universitari han segellat aquest dilluns l’acord Vallès Circular, que vol incorporar els principis de l’economia circular a les polítiques vallesanes.

Què és l’economia circular? En conceptes clars, seguir els següents principis: compartir, reutilitzar, reparar, reciclar i consumir productes i serveis de proximitat. Institucions i agents econòmics es comprometen a impulsar aquests principis. Ho han fet aquest dilluns amb la signatura d’una declaració al Consell Comarcal. L’acord ha tingut una gran presència política, i ha comptat amb el conseller de Territori, Josep Rull, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, i els principals alcaldes vallesans, entre ells, Juli Fernàndez i Jordi Ballart (de Sabadell i Terrassa). També les cares més visibles del teixit econòmic vallesà, per exemple i en clau local, amb representació del Gremi de Fabricants, del Centre Metal·lúrgic, de la Cambra de Comerç de Sabadell i l’Escola de Disseny (ESDi).

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, signant la declaració. Autor: CCVOC.
L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, signant la declaració. Autor: CCVOC.

L’economia circular posa l’èmfasi en l’ús sostenible dels recursos, potenciant la reutilització, la reparació i el reciclatge per allargar al màxim el temps de vida dels productes. “És una aposta per la sostenibilitat, la competitivitat i la menor dependència de l’exterior”, assegura el conseller Rull. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, manté que “l’actual model econòmic es mostra insostenible a mig i llarg termini” i veu un gran “potencial pel desenvolupament” de la comarca en l’economia circular.

“Massa crítica” rellevant

La Generalitat ha aprovat una Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular. I la Unió Europea promou un canvi de model, segons destaquen els impulsors. El promotors de Vallès Circular sostenen que a la comarca hi ha “massa crítica rellevant” en quant a empreses, centres de recerca, grans empreses o agents universitaris per accelerar la transició cap a una economia circular i esdevenir un territori de referència en l’aprofitament del nou model.

La declaració és la continuació del que es va iniciar l’any 2016, amb la Xarxa d’Impuls a l’Economia Circular al Vallès Occidental, que té un pla de treball fins l’any 2020 a l’entorn de diversos eixos. Entre els compromisos contrets, hi haurà un reconeixement a les empreses i entitats que actuïn com agents del canvi, s’activaran estratègies de suport a través de l’ecodisseny, l’ecoinnovació, la remanufactura, la gestió eficient dels recursos o la simbiosi industrial.

Foto portada: un moment de l’acte. Autor: CCVOC

Comments are closed.