Foto portada: el Centre de Sabadell, fa uns dies. Autor: J.d.A

L’economia de l’àmbit Sabadell, a nivells precrisi

  • La contractació va pujar un 13,4 per cent interanual, el nivell més alt en un primer trimestre des del 2007. 
  • La confiança empresarial es recupera després del sotrac de la passada tardor. 

Vent a favor per a l’economia a l’àrea d’influència de Sabadell, segons l’Informe de conjuntura del primer trimestre de l’any. Entre gener i març del 2018 l’ocupació ha crescut més que al conjunt de Catalunya. La indústria recupera posicions, la construcció segueix recuperant-se després dels anys de la crisi i la confiança empresarial es recupera del sotrac de la passada tardor. No obstant, hi ha llums i ombres: la temporalitat és del 84 per cent i el totxo segueix a l’alça. 

La confiança empresarial era bona, però va capgirar-se entre els mesos d’octubre i desembre de l’any 2018, segons es va publicar en l’anterior Informe de Conjuntura. Ara es recupera, després d’un bon inici d’any, situant-se per sobre de la mitjana catalana i espanyola. La valoració de la marxa dels negocis i les seves expectatives futures són positives a curt termini i es preveu almenys mantenir els llocs de treball.




Pel que fa a l’ocupació, en el primer trimestre de l’any ha crescut un 5,7 per cent interanual, per sobre del creixement general de Catalunya. Hi ha un nivell d’ocupació, per primera vegada, similar al de fa una dècada, just abans de l’esclat de la crisi econòmica. Hi ha 216.000 llocs de treballs, una xifra similar a la del setembre de 2008. La contractació laboral ha pujat un 13,4 per cent anual, el nivell més alt en un primer trimestre des de l’any 2007.

Per sectors, els serveis recuperen la seva funció de “motor” de la demarcació i la indústria supera els 50.000 treballadors en l’àmbit. La construcció en supera els 13.000, amb un increment del 5,7 per cent interanual. Mentre que la construcció d’obra nova té una “destacada variabilitat”, la compravenda d’habitatges va pujar un 18 per cent interanual. El preu del metre quadrat d’habitatge ha pujat un 7 per cent en un any i el preu del lloguer ho ha fet un 8,2 per cent en un any.

Presentació de l'Informe de Conjuntura, aquest dilluns. Autor: cedida.
Presentació de l’Informe de Conjuntura, aquest dilluns. Autor: cedida.

 

D’altra banda, repunta el treball assalariat (el 84 per cent dels treballadors ho són per compte aliè) mentre que el treball autònom s’estanca des de fa un any. La temporalitat té una petita tendència a la baixa però només el 16 per cent dels nous contractes són indefinits.

Què és l’àmbit de la Conca del Ripoll i la riera de Caldes?

L’àmbit estudiat és el que es podria anomenar el Gran Sabadell, és a dir, la capital vallesana i 13 municipis la seva àrea d’influència i de l’eix de la conca del Ripoll i la riera de Caldes: Barberà, Sant Quirze, Castellar, Badia, Polinyà, Sentmenat, Palau-Solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda, Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac i dos del Vallès Oriental, Caldes de Montbui i La Llagosta.  En total, un àmbit que afecta a 515.000 habitants, més de 15.000 empreses i 34.000 autònoms.

L’Informe de Conjuntura i l’Enquesta de clima empresarial són dos estudis elaborats per l’Ajuntament, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç i les patronals Gremi de Fabricants i Centre Metal·lúrgic amb la col·laboració del CIESC. La publicació de l’informe es va recuperar després del passat estiu, després d’uns anys sense dades detallades.

Podeu trobar l’informe íntegre al web del CIESC

Comments are closed.