Demanen una ciutat més “business friendly”

Segon debat dins les taules de debat impulsades per una quarantena d’entitats de la ciutat que es duen a terme a la Fundació Bosch i Cardellach. Després d’una primera sessió centrada en els temes de territori, l’economia i el model productiu han centrat la segona sessió. Els agents econòmics reclamen cooperació entre agents públics i privats per fer de Sabadell una ciutat més “business friendly“. 

El coordinador del grup, Arnau Bonada, president de la Xarxa Onion, ha demanat més cooperació entre el món públic i privat. Bonada ha presentat les posicions de consens que ha trobat el seu grup. Primer: la ciutat està en declivi. Segon: la solució ha de ser amb cooperació entre entitats i amb la resta de municipis de l’entorn, i finalment entre el consistori i les entitats “en un marc de confiança superant antics tòpics i apriorismes amb mentalitat oberta”. Tercer: cal un Sabadell més business friendly. “La imatge que es té de la ciutat és que és molt dificultós invertir per les empreses”, ha convingut Bonada.

Per part de la patronal Pimec, el santcugatenc Xavier Pujol ha assegurat que fa 20 anys la seva ciutat era “una ciutat dormitori” però que amb un model compartit amb els agents socials ha aconseguit més treballadors que població activa: “no ha estat feina de ningú ni d’un sol líder ni d’un sol govern. Requereix un model, un consens, i portar-lo a terme”. Calen entitats i cooperació públic-privat: “les dades diuen que aquesta cooperació és beneficiosa per a les dues parts”, ha seguit, assegurant que Sabadell té “elements” com el Vapor Llonch o Fira Sabadell però que els elements sense “estratègia” no són suficients.




El vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria, Ramon Alberich, ha destacat per a bé el nivell formatiu actiu, amb més universitaris i una població més formada de la història, amb presència universitària o un aeroport. “Altres ciutats voldrien plorar pels nostres ulls”, ha dit malgrat els reptes i dificultats com la manca de perfils qualificats per algunes ocupacions a causa del “desencaix” entre l’oferta i la demanda o l’abandonament escolar prematur, és a dir, els joves menors de 24 anys que no estudien més enllà de l’ESO. Ha demanat que es garanteixi un accés fàcil dels estudiants als centres formatius, com beques de transport o incrementar el número de residències d’estudiants. Alberich demana “col·laborar” en el foment de la formació al llarg de la vida i augmentar la relació amb els centres tecnològics presents a la zona. “Com podem canviar la sensació que vivim d’esquenes a la universitat?”, s’ha preguntat.

El president del Gremi de Fabricants, Blai Costa, ha parlat sobre llicències i la demora que es produeix. “Si aconseguim que les llicències es donin més ràpid, vindran més empreses? Tots sabem que sí”, ha dit Costa, que demana sobretot indicadors de mesura compartits i que aquests aspectes formin part de les prioritats del consistori i de l’oposició. Costa aposta pel Ripoll com una “àrea de futur”.

 

Què diuen els polítics?

Bones paraules generalitzades en el torn dels candidats. Marta Farrés (PSC), ha apostat per la col·laboració entre agents públics i privats i establir un nou clima de confiança, ja que no entén la ciutat sense treballar amb les entitats. Edu Navarro, de Sabadell en Comú, ha apostat per les “aliances territorials”, la renovació dels polígons que necessiten una “neteja perquè s’han quedat endarrerits”. Gabriel Fernàndez (ERC) ha assegurat que l’Ajuntament ara per ara fa “polítiques industrials amb eines artesanals” però aposta per “l’optimisme” perquè hi ha alguns bàsics com l’administració electrònica o la nova entrada al sud de Sabadell que facilitaran les coses. Lluis Perarnau, de la Crida, ha destacat les bases “febles” del sistema productiu, amb alta temporalitat i poc marge per la incidència de l’administració més enllà de la contractació pública. Ha destacat la lluita contra la corrupció mantenint que a Sabadell hi ha “l’antimodel d’empresa” en relació a SMATSA tot i destacar que la majoria d’empreses “no són així”. Lluis Matas, de Junts per Sabadell, ha assegurat que “alguna cosa tindran a veure alguns representants que han intervingut des de la fila 0 en tenir les dades que tenim. Hi ha un cert estancament econòmic que es pateix més a Sabadell”. “Sabadell és sexi?”, s’ha preguntat, negant-ho categòricament: “com rebem els convidats a casa? Això ho haurem de millorar i haurem de tornar a anar a vendre la marca Sabadell). M’agradaria semblar-me a Manchester que s’ha reinventat”.

Des de Cs, Adrián Hernández, creu que el proper govern hauria de “liderar” un procés de la mà de les entitats per posar la ciutat al dia. Però en el mentrestant cal aprofitar les competències municipals: “anem tard en administració electrònica i no s’ha apostat prou fort des del principi”. Marisol Martínez, des de Guanyem, aposta per un “Gran Vallès”, que és un “pulmó econòmic” i potenciar el triangle Sant Cugat, Terrassa i Sabadell. “No podem fer només municipalisme; això ja no funciona”. Aposta per posar al costat de l’empresa el model educatiu. S’ha compromès a crear un Institut d’Estratègia Econòmica per incidir en tots els debats. Des d’Ara Sabadell, Ramon Vidal ha considerat fonamental el “capital humà i aquest el tenim” i la tecnologia “i aquí tenim dificultats”. També aposta per crear taules de cooperació.

Foto portada: un moment de la sessió, a la Fundació Bosch i Cardellach. Autor: David B. 

Comments are closed.