Foto portada: la nau que serà rehabilitada per fer-hi el nou centre de disseny. Autor: David B.

L’ESDi rehabilitarà unes naus per ubicar-hi un centre d’innovació

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Comissió Europea (FEDER) finançarà un projecte de disseny i innovació industrial amb epicentre a Sabadell. La principal acció serà la rehabilitació d’unes naus industrials al costat de l’ESDi per fer-hi un “club de talent i innovació”, en paraules de l’adjunta a la direcció de la Fundació del Disseny Tèxtil, (Fundit), Georgina Bombardó. El projecte va lligat de la mà de l’ajuntament de Sabadell, Castellar, Barberà i Sant Quirze més la UAB, la Fundit i la Corporació Sanitària Parc Taulí. 

En total, entre 2018 i 2020 s’invertiran 3,1 milions d’euros, dels quals un milió i mig provenen de la Unió Europea. Hi ha diverses accions. La principal, i que s’endú gairebé dos de cada tres euros, va lligada a l’Escola Superior de Disseny Industrial, l’ESDi, centre universitari adscrit a la Universitat Ramon Llull, que opera des de la Gran Via de Sabadell.

L’ESDi aposta pel ‘Tecnodisseny’

L’ESDi rehabilitarà les naus adjacents a l’actual escola, i hi crearà un club de talent i innovació. L’actuació rep el nom de ‘Tecnodisseny’. La rehabilitació començarà l’any vinent i en una primera fase s’acabarà a finals de l’any 2020. Llavors s’utilitzarà la planta baixa com una “llotja” d’intercanvi de coneixements entre els sectors industrials, acadèmics i emprenedors, amb espais de coworking, experimentació i creació d’empreses emergents (start-ups) i empreses derivades (spin-offs). En una segona fase es planteja un espai de residència, anomenat coliving.

Segons ha indicat el director general de Fundit, Antoni Garrell, la nau té una superfície de 2.500 metres quadrats entre els carrers de Blasco de Garay, Marqués de Comillas i Gurrea, al Centre de Sabadell. La Fundit, propietària de l’ESDi, vol convertir el nou club de talent en una referència del disseny intel·ligent (smart design) per a Catalunya, Espanya i Europa. A més es faran accions d’innovació oberta i de col·laboració industrial.

3,1 milions

La rehabilitació de la nau de l’ESDi forma part del projecte Vallès industrial: innovació i disseny de la indústria europea, que té altres potes. Entre elles, la Corporació Sanitària Parc Taulí destinarà 245.000 euros a un projecte per potenciar l’envelliment actiu i la Universitat Autònoma de Barcelona 344.000 euros per fer un observatori d’intel·ligència competitiva. Finalment, l’ajuntament de Sant Quirze invertirà 242.000 euros en potenciar l’economia circular i l’ajuntament de Sabadell destinarà 311.000 en coordinar i liderar tot el projecte. En total, 3,1 milions, dels quals una mica menys de la meitat, un milió i mig, els finança el fons FEDER de la Comissió Europea.

Foto portada: representants de les administracions i institucions que participen al projecte, al Teatre Principal de Sabadell. Autor: J.d.A. 
Representants de les administracions i institucions que participen al projecte, al Teatre Principal de Sabadell. Autor: J.d.A.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha destacat que la ciutat “exerceix de capital” de la demarcació econòmica que li és pròpia, el Vallès, i ha incidit en una idea llançada des de la seva arribada a l’alcaldia: les solucions a l’economia local vindran a escala vallesana. “És el Vallès el territori que de debò té capacitat de tracció”, apunta Serracant. En aquest sentit, els ajuntaments de Castellar, Sant Quirze i Barberà se sumen a la iniciativa, com s’ha fet en altres projectes darrerament, fins i tot en la prestació de serveis públics (la grua municipal està mancomunada amb Barberà i Castellar, sense anar més lluny). “Hem de crear les condicions entre empreses, universitats, administració i ciutadania per fer del Vallès un territori més competitiu i aprofitar les nostres oportunitats”, ha sostingut.

En aquest sentit, el projecte toca els agents sensibles i va a buscar l’especialització com a factor de competitivitat. En el cas local, passaria pel disseny tèxtil (ESDi), la recerca mèdica (Taulí) i la relació amb la universitat (UAB). “Hem de crear una xarxa que permeti interconnectar coneixements”, apunta el vicerector d’Innovació de la UAB, Javier Lafuente.




El projecte Vallès Industrial: innovació i disseny de la indústria europea ha estat un dels quatre Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) seleccions en l’àmbit barceloní. El pla es desenvoluparà en paral·lel a l’estratègia DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible Integral), mitjançant la qual fons europeus pagaran 9 dels 18 milions d’euros demanats per l’ajuntament de Sabadell per altres accions.

Foto portada: la nau que serà rehabilitada per fer-hi el nou centre de disseny. Autor: David B.

Comments are closed.