Foto portada: participants a la jornada. Autor: cedida.

“Ja no es pot entendre l’esport sense el disseny”

Un centenar de persones es donen cita a l’ESDi per reflexionar al voltant del tàndem esport i disseny.

No és pròpiament sabadellenca. Almenys no de naixement, tot i que sí d’adopció. I el seu exemple és la forma més visual per comprendre la relació creixent entre disseny i esport. La nadadora Ona Carbonell, punta de llança actual de la natació sincronitzada a nivell estatal i nadadora del Club Natació Sabadell, és a la vegada la dissenyadora de les equipacions de la selecció espanyola de natació sincronitzada. Carbonell estudia a l’Escola Superior de Disseny, creada a la ciutat al voltant del tèxtil, però que ha virat amb èxit cap a totes les aristes del Disseny, oferint a més el Grau en Disseny, entre altres estudis, des de Sabadell.

Carbonell va ser una de les participants dijous de la jornada ESDiNetworking al voltant de l’esport+disseny. Va participar en un col·loqui, moderat pel periodista esportiu Lluis Canut, i al que van assistir un centenar d’assistents, i van participar representants de Munich, Söllword, Helly Hansen, publicacions esportives de qualitat com Panenka o dissenyadores de moda esportiva com Nerea Palacios.

A la taula rodona, Carbonell va explicar el seu testimoni, assegurant que el disseny ha de tenir en compte com potenciar es resultats esportiuts. Ara, ha reconegut, pensa com millorar el disseny de les pinces del nas que usen les nedadores. Però de la mateixa manera que el disseny ha arribat al món de l’esport es pot produir la situació inversa: que el toc esportiu arribi al disseny.

Per què portar una sabata incòmode si puc vestir una sabatilla esportiva?”, va comentar la dissenyadora Nerea Palacios. “Els materials tècnics esportius agraden i, al final, s’apliquen al dia a dia”, segons afegia Cristina Ustrell, de Söllworld. “Disseny estètic sí, disseny funcional també. Ja pots fer un anorac infantil molt bonic que si el nen passa fred no te’l compraran”, va dir la cap de comunicació de Söll, Cristina Ustrell.

En l’última part de la jornada, el debat va derivar cap al futur. Un aspecte sempre complicat de preveure: “El disseny va cap als wearables. És a dir, integrar tecnologia a la moda i fer els productes més intel·ligents”, apuntava la dissenyadora Nerea Palacios. Les tendències caminen cap a la personalització.

ESDiNetworking

L’Escola Superior de Disseny organitza sovint jornades de networking per intercanviar informació i contactes entre les diverses vessants del món de disseny. El curs anterior es van fer fins a cinc sessions, en el marc del 25è aniversari de l’ESDi. Aquest any es faran tres jornades.

Foto portada: participants a la jornada. Autor: cedida.

Comments are closed.