Smart Congress

Rifkin: “Estem davant una crisi de l’espècie. Necessitem que tots els edificis siguin centrals energètiques verdes”

  • El gurú internacional Jeremy Rifkin dóna el tret de sortida al Sabadell Smart Congress.

  • “Ens trobem davant una crisi per a l’espècie humana. Què fem? És difícil però l’alternativa és el nostre final”.

El Sabadell Smart Congress, o Congrés de Ciutats Intel·ligents de Sabadell, ha començat a caminar aquest diluns al matí a Fira Sabadell. Més de 300 persones han assistit a les primeres ponències. El gurú internacional Jeremy Rifkin ha mostrat com la societat contemporània s’enfronta a una canvi d’època històric.

El Congrés de Ciutats Intel·ligents de Sabadell ha començat a caminar amb la participació de Jeremy Rifkin, president de la Foundation of Economic Trends, i assessor de diversos governs internacionals en aquestes temàtiques, així com autor de llibres molt venuts i de referència com La civilització empàtica o La Tercera Revolució Industrial.

Algunes idees bàsiques sobre la ponència de Rifkin

El nord-americà ha desenvolupat una ponència d’un parell d’hores. Bàsicament, ha assenyalat que la civilització humana s’enfronta a una disjuntiva històrica: o canvia i genera una nova Revolució Industrial o corre el risc de desaparéixer a causa del canvi climàtic i la fi de l’era del petroli.

La situació és difícil i el panorama no és alentador. Però, quina és l’alternativa? És la fi de la nostra. Només augmentat un grau la temperatura mitjana hi ha més nevades, més sequeres, més inundacions i més huracans. I només estem al començament. Però potser encara estem a temps per a baixar la temperatura de la Terra. Comencin ja”, ha aconsellat als presents.

Rifkin assegura que es produeix una relació entre tecnologia i comunicacions que permet una nova etapa. Aquesta estaria basada en cinc pilars, que girarien entorn l’aprofitament de les energies verdes d’una forma distributiva. En aquest sentit, ha assegurat que és essencial convertir els edificis en petites centrals productores d’energia.

Tots i cadascun dels edificis de Sabadell, i d’Europa, haurien de ser una petita central elèctrica que reculli l’energia del sol a través de plaques solars, l’energia del vent, l’energia geotèrmica. Necessitem edificis que siguin energèticament positius”.

En aquest sentit, Rifkin ha lloat la política duta a terme per Alemanya (“els partits socialdemòcrata, democristià i verds estan d’acord en potenciar les energies verdes”, ha destacat), i ha lamentat com Estats Units ha gastat milions de dòlars per tenir una economia verda però no ho han aconseguit al tenir molts projectes aillats sense connectar-se. També ha lamentat com Espanya, que anava en segona posició mundial en aquests temes, ha perdut pistonada des de l’any 2010 a causa de la crisi (i les retallades en inversió pública i privada).

Us falta, com a Obama, infraestructura. S’han fets coses però de manera aillada, desconnectada. Catalunya hauria de liderar la Tercera Revolució Industrial a Europa”, ha assegurat. Després, en una conferència de premsa, Rifkin s’ha posat a disposició de l’ajuntament de Sabadell per a traçar un full de ruta estratègic per a la ciutat o la seva àrea d’influència en aquest sentit. “Necessitaríem 9 mesos i segurament trobaríem inversos interessats”, ha mantingut.

Gairebé 400 persones han seguit la conferència de Rifkin. Després la majoria han assistit a la xerrada de l’economista i professor de la Universitat de Barcelona, José Mª Gay de Liébana.

Inauguració de Sánchez i Joan Majó

Prèviament a Rifkin, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i l’exministre d’Indústria, Joan Majó, han inaugurat el congrés. Sánchez ha assegurat que en el segle XXI “tot succeeix a les ciutats” i ha mantingut que les “ciutats millor preparades aconseguiran millors oportunitats de futur”. En aquest sentit, creu que Sabadell treballa de forma transversal.

Per la seva part, Majó ha assegurat que les ciutats intel·ligents no són aquelles que estan farcides de tecnologia sinó aquelles que posen els coneixements al servei de la solució dels problemes de la ciutadania. En aquest sentit, Majó assegura que les ciutats que, com Sabadell, aposten per aquest concepte ja tenen una certa tradició.

Foto portada: Rifkin, davant l’Auditori de Fira Sabadell. Autor: J.d.A.

Comments are closed.