Foto portada: Alavedra i Benavente, aquest dissabte al Mercat. Autor: David B.

Un llibre posa en valor el passat i present de l’Escorxador de Sabadell

De forma discreta i gairebé amagada al polígon industrial de la Zona Hermètica, però implacable en el seu creixement, l’Escorxador de Sabadell s’ha convertit en el principal de Catalunya pel que fa a la carna de boví. A més, les seves exportacions creixen, dins i fora de Catalunya, i fins i tot a França. En els darrers anys s’ha millorat la depuració d’aigües, s’han incorporat formes de sacrifici respectuoses amb la diversitat religiosa i s’han ampliat les instal•lacions. Però la història d’aquesta avui empresa privada ve de lluny. Un llibre que ha sortit al carrer aquests dies la posa en valor.

El volum es va presentar dissabte al Mercat Central davant d’una setantena de persones, la majoria vinculades a l’antic matadero. L’historiador Josep Alavedra ha posat en ordre la informació, recollida a Del ‘matadero’ a l’escorxador. Apunts per a una història de l’Escorxador de Sabadell.

Sorgit a finals de l’Edat Mitjana a les carnisseries del que avui és el Passeig, i traslladat de forma repetida a les afores de la ciutat (primer a l’avui molt cèntric carrer de Sant Pau, després on actualment hi ha el Campus de la UAB i finalment a la Zona Hermètica) la seva història posa en relació els interessos públics i privats mentre que l’actualitat marca la importància de la indústria agroalimentària a la ciutat i el país. Però tot plegat contrasta amb “la poca visibilitat i valoració que sovint en tenen els mateixos ciutadans i de vegades l’administració”, assegura l’empresa en la presentació. “El volum és també un reconeixement a tots els que hi han treballat”, explica Alavedra.

L’alma mater del llibre ha estat el gerent de l’Escorxador durant dues dècades, Paco Benavente, que posa en valor l’aposta que va fer en el seu moment la ciutat i l’equipament. Una aposta que va deixar a les arques municipals 2,4 milions d’euros de 1988, un campus universitari on abans hi havia un escorxador bolcant sang al riu i una empresa que fa créixer el projecte, manté i amplia el número de treballadors i avui dia exporta el 40 per cent de la producció i és el primer escorxador de boví de Catalunya sense fer soroll i gairebé d’amagat en un polígon. “Fa uns anys tot era totxo i gairebé molestàvem; avui la situació canvia i per sort es comença a veure la importància de la indústria agroalimentària”, explica amb satisfacció l’actual conseller delegat, Rafael Ylla. El llibre està disponible a les principals llibreries de la ciutat.

FITXA

Títol: Del ‘matadero’ a l’escorxador. Apunts per a una història de l’Escorxador de Sabadell
Autor: Josep Alavedra Bosch.
Número de pàgines: 182 pàgines.
Preu: 18 euros

Foto portada: Alavedra i Benavente, aquest dissabte al Mercat. Autor: David B. 
 

One Comment