Xavier Bigatà es defensa contra les acusacions de la CASSA

  • La Junta Extraordinària d’Accionistes aprova emprendre accions legals contra tres exdirectius de la companyia.

  • A través del seu advocat Bigatà interposarà recurs contra unes acusacions “tendencioses i falses”.

Dimarts s’ha celebrat a la seu de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA) la Junta General Extraordinària d’Accionistes per emprendre accions legals contra els antics directius de la companyia Xavier Bigatà (president), Pere Fonolleda (Caixa Sabadell) i Miguel Ángel Fos (director general).

Es tractava d’un tràmit preceptiu per emprendre accions legals contra aquests exconsellers. Tal i com ja va informar iSabadell, el motiu d’aquestes accions són les presumptes irregularitats detectades en la gestió de l’empresa Águas e Energia de Boavista (AEB) participada en un 40% per CASSA i que gestiona des del 2010 la distribució d’aigua i energia elèctrica de l’illa de Boavista de la República de Cap Verd (més info: ‘Agbar detecta irregularidades en la gestión de cinco directivos de CASSA en Cabo Verde‘).

El Consell d’Administració va demanar dos informes, un finacer a la consultoria PwC i altre jurídic al despatx d’advocats Cuatrecases, els representants dels quals van exposar els seus informes definitius que no difereixen substancialment del que ja s’havia publicat a la pàgina web de la companyia. Excepte que el cost dels danys econòmics ascendeix de 3,4 a 3,8 milions d’euros i que les acusacions es redueixen de cinc a tres directius.

Segons el primer informe, els esmentats membres de l’antic Consell d’Administració haurien ocultat un seguit d’irregularitats i anomalies relatives a l’estat de les instal·lacions, així com de caràcter comptable, entre ells la manipulació dels informes tècnics i financers dels empleats de CASSA que van visitar Cap Verd els anys 2010, 2011 i 2012.

Junta d'Accionistes de CASSA, aquest dimarts. Autor: O.Orriols.
Junta d’Accionistes de CASSA, aquest dimarts. Autor: O.Orriols.

El segon informe afirma que la resta del consell d’administració no va tenir coneixement d’aquestes irregularitats i, per tant, exonera als seus membres, llevat dels tres esmentats. En aquest sentit, es va acordar per àmplia majoria emprendre accions de responsabilitat civil contra la firma asseguradora AIG Europa amb la que la CASSA té subscrita una pòlissa per cobreix la responsabilitats dels seus directius per un valor de fins a sis milions d’euros.

Diversos accionistes, directament o a través dels seus representants legals, van plantejar un seguit de dubtes sobre l’exoneració de la resta de membres del consell d’administració, sobre la responsabilitat dels auditors que no van detectar les presumptes irregularitats i sobre el cost dels informes i de les accions legals.

Bigatà respon a les acusacions

L’advocat de Xavier Bigata, Andrés Jiménez de Parga, que durant més de 20 anys va presidir CASSA, ha fet arribar a iSabadell un llarg escrit de quinze folis per rebatre les “tendencioses i falses afirmacions” dels esmentats informes. En el text es detalla el procés que va conduir, mitjançant dues OPAS, a l’adquisició de la companyia per part d’Agbar, filial catalana de multinacional francesa Suez, i la composició en aquest període del seu accionariat i els seus òrgans de govern. Fins la seva exclusió de borsa arran de les ofertes, CASSA, va estar sotmesa a la supervisió de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), “sense que consti durant el període de referència (2010-2013) de la incoació de cap procediment sancionador”. També les filials de Cap Verd foren auditades per la firma BDO Portugal sense que es mencioni cap de les presumptes irregularitats ara denunciades.

Tal i com és preceptiu, durant la tramitació de les OPAS, es van realitzar diversos informes que tampoc van detectar cap mena d’irregularitat. A més –afegeix- anualment la firma Gabinet Tècnic d’Auditoria elaborava un informe anual amb els mateixos resultats.

Foto portada: antic consell d'administració de CASSA, en la Junta del 2013. Autor: J.d.A
Antic consell d’administració de CASSA, en la Junta del 2013. Autor: J.d.A

El lletrat realitza un anàlisi detallat de les actes de les quals es desprèn que Bigatà no tenia “facultats executives”, excepte amb autorització expresa, i que als consells d’administració es “tractava de forma individualitzada, sobre aspectes relacionats amb la situació financera i de negoci de cada una de les empreses del grup, inclosa la participada AEB”. Així mateix es lliurava als consellers tota la informació “de forma detallada i individualitzada” d’aquestes. Per tant, “estaven, en tot moment, adequadament informats” sense que cap d’ells, “ara exonerats, expresés reserva o formulés reclamació per manca d’informació o qualsevol altre raó”. Així aquestes temes “eren aprovats sistemàticament per unanimitat”.

Jiménez de Parga conclou que “qualsevol tipus de responsabilitat que pogués existir hauria de fer-se extensiva a tots els consellers de CASSA” del 2010 i 2013 ja que tots disposaven de suficient informació i que cap d’ells va formular cap mena de reserva.

Exonerats els càrrecs públics

L’exoneració afecta favorablement els quatre representants de l’Ajuntament, entre ells, l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, i l’alcaldable socialista, Josep Ayuso, que formaven part del consell d’administració en aquell període, doncs haurien de haver dimitit en el moment que es formalitzes la demanda de responsabilitat civil.

Segons l’advocat, l’actuació de Bigatà “s’ha ajustat en tot moment a la legalitat vigent” i ha complert “diligentment amb els seus deures com administrador”. A més al no tenir funcions executives no podia participar en “les decisions empresarials relatives a la gestió ordinària d’AEB”. En aquest sentit, un cop es tingui coneixement dels acords presos a la Junta Extraordinària d’Accionistes “s’explorarà la possibilitat d’instar la seva impugnació per nul·litat de ple dret”.

Dietes sota sospita

L’escrit critica la “passivitat” de molts consellers, en aquesta i altres qüestions. Especialment s’indica que la seva “retribució, via dietes, estava lligada exclusivament a la seva assistència a les sessions dels consells d’administració”. Es denuncia que “molts dels consellers es limitaven a assistir a la primera part de les sessions amb finalitat de cobrar les dietes, sense intervenir en els debats i deliberacions (…) era habitual que molts consellers abandonessin la reunió abans de la seva finalització”.

Convé recordar que Lluís Pascual Bacardit, exvicepresident de CASSA, està imputat en el cas Mercuri per presumpta malversació en les retribucions de dietes de la companyia i Manuel Bustos per omissió de perseguir aquest delicte.

Foto portada: el president actual de CASSA, Enrique Blasco, i l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, aquest dimarts. Autor: O.Orriols. 

One Comment