Foto portada: la tinent d'alcalde Marisol Martínez, l'alcalde, Juli Fernàndez, i el tinent d'alcalde, Maties Serracant, aquest dijous. Autor: David B.

El ple crític. ‘Exercicis d’autoreivindicació’

La sessió va estar determinada pels esforços de l’equip de govern destinats a demostrar que entomen i cerquen solucions als principals problemes de la ciutat. Així mateix, al punt de precs i preguntes, l’alcalde feu una aferrissada defensa de les actuacions de l’executiu local.

Així es va poder copsar amb el punt número 5, relatiu al préstec de 15,6 milions d’euros destinat a inversions, que va brindar l’oportunitat als portaveus dels grups del quatripartit a explicar les accions previstes en les seves àrees. És clar que algunes ja havien estat exposades fins a la sacietat com en el cas de la renovació de la flota d’autobusos.

En aquesta clau es presentaren les resolucions de les al·legacions al sistema d’equipaments comunitaris del Pla General que inclou a 13 equipaments, però on tot el debat s’ha centrat en Cal Balsach. L’oposició aprofità l’avinentesa per a subratllar que s’ha canviat la qualificació de la part de l’equipament que es cedirà al Tallaret d’ús esportiu a l’associatiu, tal i com en el seu dia li havia reclamat l’oposició. Això provocà un fort enfrontament entre Glòria Rubio (Crida per Sabadell) i Josep Ayuso (PSC) qui va qualificar d’enrenou la querella criminal presentada contra Maties Serracant i que l’edil de la Crida qualificà de “perversió absoluta”. No és la primera vegada que el portaveu socialista parla quan hauria de callar i calla quan hauria de parlar.

Can Balsach
Can Balsach, fa temps. Autor: David B.

En aquesta tònica de realitzacions positives, s’aprova el conveni per adquirir el Castell de Can Feu, i a cessió de terrenys a la Generalitat per construir l’escola i l’institut de Can Llong, una reivindicació veïnal llargament esperada. També, s’anuncià que La Bassa de Sant Oleguer podrà obrir-se aquest estiu. Així mateix, s’aprovà el reglament municipal d’adjudicació d’habitatges per d’emergència social.

Des del punt de vista polític, s’observà com els regidors no adscrits, Lluís Monge i Carles Bosch votaren a favor del govern en la majoria de punts, mentre que l’oposició es decantava per l’abstenció.

Polèmica animalista

El punt més surrealista de la sessió fou el relatiu a la moció de Ciutadans (C’s) referida a la “gestió ètica de la fauna urbana”. El debat va estar precedit per la llarga intervenció de Teresa Rodríguez, presidenta de l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya, més pròpia d’una comercial de l’empresa que comercialitza el producte per esterilitzar als animals que la representant d’una entitat sense ànim de lucre. La moció fou l’escenari de la picabaralla entre el regidor de Benestar Animal, Miquel Soler, (Guanyem Sabadell) i l’edil de C’s Ramón García en oberta disputa per capitalitzar el vot animalista. Hem de tenir el compte que el partit animalista PACMA sol treure un miler de vots a totes les eleccions que se celebren a la ciutat que poden valer el seu pes en or en la properes municipals.

Rodríguez, durant la seva intervenció. Autor: J.d.A.
Rodríguez, de l’Associació d’Animals Exòtics de Catalunya, durant la seva intervenció. Autor: J.d.A.

La moció convergent destinada a baixar els impostos en les ordenances fiscals del 2018 fou rebutjada amb el vot en contra dels regidors de l’equip de govern, l’abstenció dels edils no adscrits i C’s i el suport de PP, CiU i PSC. El debat va tenir moments de sesgada confrontació ideològica doncs, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), encarregat de defensar la postura del govern municipal, va titllar-la de neoliberal.

El portaveu de C's, Adrián Hernández. Autor: David B.
El portaveu de C’s, Adrián Hernández. Autor: David B.

La sessió finalitzà amb una bateria de preguntes del portaveu de C’s Adrián Hernández relatives a la manca de lideratge del govern local. L’alcalde, visiblement irritat, va respondre qualificant l’executiu que presideix de “fort i sòlid” i el més gran de Catalunya governat per l’esquerra amb majoria absoluta. Així mateix va entonar una llarga tirallonga de les realitzacions del govern municipal. La sessió acabà amb un prec del mateix alcalde qui, amb un to aspre, va adreçar-se als grups de l’oposició sobre les “postveritats” a propòsit dels superàvits del ajuntaments que no poden ser reinvertits per imperatiu de la normativa legal instaurada pel ministre Montoro. Sens dubte, una argumentació carregada de raó, però que malauradament va recordar l’estil de Manuel Bustos que solia emprar el recurs de tancar els plens quan l’oposició no podia replicar.

Foto portada: la tinent d’alcalde Marisol Martínez, l’alcalde, Juli Fernàndez, i el tinent d’alcalde, Maties Serracant, aquest dijous. Autor: David B. 

Comments are closed.