Ple extraordinari de d'ordenances fiscals

‘El ple crític’. Residus urbans i polítics

De manera inusual tota l’oposició va votar en contra de l’aprovació provisional les ordenances municipals. La pujada de la taxa de residus fou el tema que va centrar el debat.

Normalment, els grups de l’oposició solen abstenir-se en aquest tràmit inicial a fi de no tancar-se les portes cara a la presentació d’al·legacions. En aquesta ocasió la pujada de la taxa de residus va servir d’argument per justificar aquest posicionament.

La qüestió de la recollida i reciclatge dels residus ha estat el tema estrella de la sessió. Albert Boada (Crida per Sabadell) ha defensat l’increment de la taxa per l’augment del cànon, el descens de la recollida selectiva a la ciutat i pel fet que el preu d’aquest servei fos a nostra ciutat sensiblement inferior que a la resta de la comarca. Uns arguments que han estat referendats pel regidor de Via Pública, Xavier Guerrero (ERC) i la regidora de Comerç, Marisol Martínez (Guanyem Sabadell) qui, per cert, ha estat l’única que ha rebut els elogis de l’oposició per la seva proposta de reduir aquesta taxa als paradistes dels mercats i els encants a canvi de reciclar els seus residus. Unes lloances que potser amaguen la intenció de cercar escletxes en el quatripartit.

Com era d’esperar l’oposició no ha desaprofitat l’oportunitat per carregar contra el govern local. Carles Rossinyol (CiU) ha criticat que amb aquestes mesures -particularment que ara la taxa anirà adreçada als propietaris dels immobles i no als llogaters- es posa en qüestió el principi de “qui embruta paga”. També, la “manca de diàleg” de l’equip de govern. Això ha provocat la rèplica de Boada qui manifestà que s’havien realitzat cinc reunions amb l’oposició per informar-los de les ordenances. Ara bé, tant Josep Ayuso (PSC) com José Luis Fernández han puntualitzat que informar no és negociar i que no s’havia fet cap esforç per pactar les ordenances.

Per la seva banda, Xavier Guerrero ha intentat justificar la qüestió de fons argumentant que s’estava estudiant un “canvi de model” amb l’objectiu d’evitar que tots els comerços paguessin linealment la mateixa taxa, tant els que generen una gran quantitat de residus, com aquells que per la seva activitat en produeixen pocs. Així mateix, va prometre que buscarien alternatives per a evitar que Sabadell fos la ciutat que estigués en penúltima posició en la recollida selectiva de brossa. No és la primera vegada que l’equip de govern respon a les crítiques de l’oposició amb plans de cara al futur. És clar que, a mesura que passa el temps, aquest argument, com ara el de l’herència rebuda, perd efectivitat.

L’hemeroteca i el veto

Esteban Gesa (PP) i Ayuso han recordat amb delectació les protestes d’Entesa per Sabadell quan es va instaurar el 2005 la taxa de residus i les seves promeses de retirar-la si algun dia arribaven al govern. A més, el portaveu socialista ha afirmat que aquesta pujada de les taxes podria provocar efectes negatius en la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, quan l’equip de govern no s’havia reunit amb els agents econòmics de la ciutat per pactar les ordenances.

La sessió ha finalitzat amb una situació insòlita. Ayuso, en el torn de rèplica, ha defensat “coherència i propostes”. Entre elles, la creació d’una taula de treball amb els grups polítics i agents econòmics i una prova pilot per identificar als grans generadors de residus. Inopinadament, Boada ha afirmat que acceptava les seves propostes a les quals ha afegit la recollida porta a porta als comerços. Així doncs, sembla el govern municipal ha aixecat el veto que a les proposicions del PSC arran de la demanda presentada contra Maties Serracant per Josep Ayuso.

Foto portada: ple d’aquest dimecres. Autor: David B.

One Comment