Els fills de pares amb feina no tindran prioritat per entrar a l’escola bressol en cas d’empat

Canvis per accedir a les escoles bressol. A partir del curs vinent, 2017-2018, es modifiquen algunes de les normes per accedir a les escoles bressol municipals. A partir d’ara els fills d’una unitat familiar amb els dos pares en actiu deixaran de tenir punts addicionals en cas d’empat. Els canvis s’han aprovat tot i que encara s’hi poden introduir modificacions.

El nou reglament ja s’usarà en el proper període de preinscripció. No es toquen els criteris generals, que donen més punts en primer lloc als alumnes amb germans o pares al centre (40 punts), en segon lloc a la proximitat (fins a 30 punts), en tercer lloc als beneficiaris de la RMI (Renda Mínima d’Inserció, 10 punts) i finalment a la discapacitat de l’alumne, el pare, la mare o els germans (10 punts).

En cas d’empat, es tenen en compte una sèrie de factors complementaris, com la condició de família nombrosa o monoparental (15 punts), la malaltia crònica de l’alumne (10 punts) o els ingressos de la unitat familiar (fins a 10 punts més). Finalment, si els dos pares de l’alumne treballen tenien fins ara 10 punts addicionals. Aquest extrem desapareixerà el curs vinent, ja que és un dels canvis que s’introdueixen en el nou reglament. En cas d’empat, que els dos progenitors treballin deixarà de ser discriminat en positiu.

A més, s’inclouen dos nous supòsits. Si es preinscriu més d’un fill a la vegada sol·licitant l’accés a cursos diferents es tindran cinc punts addicionals. També s’atorguen cinc punts a aquells alumnes que es matriculin com a primera opció en un centre malgrat que han cursat un curs en un centre diferent a causa de la manca de places en l’escollit com a primera opció.

Discussió política

El reglament s’ha aprovat de forma inicial pel ple municipal. Els socis de govern han votat a favor (UpC, ERC, Crida i Guanyem) han votat a favor i els 13 regidors de l’oposició s’han abstingut (CiU, PSC, Ciutadans, PP, Lluis Monge i Carles Bosch.

El tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura, Joan Berlanga (UpC), sosté que l’actual reglament funciona bé però que és bo refondre els criteris en un sol document ja que hi ha diversos annexos. Per això s’ha fet un procés participatiu, amb pares, mares i personal de les escoles bressol.

L’oposició ha criticat durament l’estil de fer política del primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació. El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, s’ha definit “bastant fart” de les formes de fer de Berlanga, que no va comunicar cap informació sobre el nou reglament als grups municipals fins la comissió informativa, una setmana abans del ple. Ara no tindran reunió fins el 10 de febrer. “Una família amb una mare que treballa a jornada completa i un pare a mitja jornada no té dret a tenir plaça en una escola bressol pública?”, s’ha preguntat. La regidora del PSC Anna Carrasco ha qualificat com a “pobre” el procés participatiu que ha comentat Berlanga. La regidora de CiU, Sílvia Renom, també s’ha mostrat fatigada per l’estil de Berlanga i la manca de diàleg amb l’oposició.

Berlanga ha assegurat en relació a Ciutadans que els ha convocat a diverses reunions sobre diversos temes i no han assistit. Hernández l’ha acusat de fer el ridícil, repassant els motius de les absències. “Ningú el creu ni l’oposició ni al govern”, ha reblat. Tant Carrasco com Renom, i també el popular Gesa, han carregat de nou contra el primer tinent d’alcalde.

Foto portada: escola bressol Joaquim Blume, fa uns anys. Autor: J.d.A.

One Comment