Distric of Future

Els sabadellencs podrien estalviar un 40 per cent d’energia

El Casal Pere Quart ha acollit la presentació dels resultats del Projecte Distric of Future durant la dotzena setmana de l’Energia i el Canvi Climàtic. Aquest estudi, de tres anys de duració –entre 2013 i 2016-, ha permès conèixer quines haurien de ser les modificacions per millorar el rendiment energètic que té la ciutat. Els sabadellencs podrien estalviar al voltant del 40 per cent d’energia primària i gairebé un 25 per cent d’electricitat.

El regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Miquel Soler, ha presentat el projecte europeu i ha confirmat que “les dades obtingudes s’analitzaran i això ens permetrà avançar com a ciutat. S’ha de aposat per aquest tipus de projecte si tenim la capacitat”. L’objectiu del projecte és augmentar l’eficiència energètica d’un districte de la ciutat utilitzant les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions i que els governs europeus les adoptin per complir els objectius de la UE pel 2020.

Desenvolupament del projecte

Aquest estudi s’ha dut a terme gràcies al cofinançament del setè programa marc de recerca i desenvolupament tecnològic de la UE. El projecte ha consistit en monitoritzar tres edificis de tres ciutats europees – Sabadell, Corby i Orleans – per conèixer el consum i la producció energètica, la meteorologia, els elements passius dels edificis, el grau d’ocupació i el comportament energètic dels usuaris. A Sabadell, els tres edificis seleccionats van ser l’edifici administratiu de Can Marcet, la central de recollida pneumàtica de Can Llong i l’edifici de 31 habitatges de Can Llong IV de VIMUSA. A més, s’ha fet un assessorament energètic als veïns per poder dur a terme el projecte.

Per dur a terme l’estudi, es van anar recollint dades dels comptadors intel·ligents, dades històriques per conèixer el consum i la producció, sobre les mitjanes estatals d’edificis menys avançats energèticament, però també dades de construcció dels diferents edificis, meteorològiques, d’estils de vida i ocupació i, finalment també es van mesurar els edificis amb càmeres termogràfiques. A més, es va haver de fer una inversió en els edificis de VIMUSA perquè no tots els habitatges tenien comptadors intel·ligents i eren necessaris per poder obtenir totes les dades.

Resultats obtinguts

S’ha fet una simulació d’un districte com si s’hagués aplicat les mesures d’eficiència energètica per conèixer l’impacte potencial que tindrien. Els estalvis calculats són simulats perquè no es podien dur a terme les inversions necessàries per fer les millores.

Segons l’estudi, a la ciutat de Sabadell, hi hauria una reducció del 74,6 per cent de l’ús de la calefacció, del 23 per cent en l’ús de l’aire condicionat, del 24,4 per cent de l’electricitat i, finalment, un 42,1 per cent de l’ús de l’energia primària. Es podrien arribar a aquestes xifres d’estalvi aplicant mesures de millora dels aïllaments, plaques solars i geotèrmica. També, seria necessari un control actiu de la temperatura interior i també la ventilació nocturna. El problema és que es necessiten més dades per tenir present quin és el rendiment energètic d’un districte, com seria el enllumenat o la mobilitat.

S’ha demostrat que les inversions proposades que porten a aquest estalvi són viables econòmicament en edificis que realment ho necessitem. En el cas dels edificis de VIMUSA, no seria necessari aquesta inversió perquè aquest edifici estudiat es partia d’ell com a model final, és a dir, l’edifici ja compta amb una millora del rendiment energètic, a diferència de Can Marcet i la Central de Recollida Pneumàtica. Es vol utilitzat Can Llong IV com a model final a seguir i tenint present la inversió que va fer VIMUSA per adaptar els habitatges a un millor rendiment energètic.

Foto portada: un moment de la jornada. Autora: A. Blánquez.

Comments are closed.