Cartells-Guerra-Civil

La Guerra Civil en cartells, a l’Espai Cultura d’Unnim

  • L’espai cultural de l’antiga Caixa Sabadell acull una mostra de cartells històrics.

  • El cartellisme català va arribar a la seva màxima esplendor durant el trienni bèl·lic.

L’Espai Cultura d’Unnim acull a Sabadell fins el proper 5 de maig l’exposició Cartells de la Guerra Civil a Catalunya. Una mostra del millor cartellisme català arribada des de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Es pot visitar en un ampli horari.

La Guerra Civil espanyola va ser més que un conflicte bèl·lic al ús. Va ser un camp d’experiments del que després es veuria en la Segona Guerra Mundial i l’espai on es van viure els primers bombardejos a la població civil (Barcelona, Granollers, La Garriga…). Però també un xoc tràgic d’idealismes, l’última guerra utòpica en diuen alguns.

I malgrat la Guerra…

I, malgrat tota la catàstrofe, en aquells tres anys va sorgir tota una iconografia cultural admirable. Des de les arts plàstiques, amb el Guernika de Picasso, la literatura i el periodisme, amb George Orwell, Ernest Hemingway o els poemes de Miguel Hernández, a la fotografia compromesa de Robert Capa i tants altres, durant la Guerra Civil va germinar la cultura. L’Espai Cultura d’Unnim, al carrer d’en Font, n’exposa ara una altra mostra icònica molt coneguda. Els famosos cartells de la Guerra Civil.

Propaganda i art

Poques imatges han resumit tant i tant bé els somnis i els malsons d’aquell conflicte com els cartells. Expressius i plens de color, però a la vegada fortament propagandístics. En una població en estat de guerra, dividida en dues Espanyes, cada cop ambdues més pobres, els cartells servien per alliçonar, motivar i invocar a la solidaritat.

Institucions com la Generalitat republicana o sindicats com la CNT-FAI o la UGT en van fer; també partits com els estalinistes del PSUC o l’esquerra internacionalista del POUM. Colors potents i missatges clars eren la principal combinació. La Guerra Civil, paradoxalment, va fer arribar el cartellisme català al seu màxim històric. Després, a partir de 1939, va arribar el desert de la cultura, mai recuperat al mateix nivell.

Els cartells arriben a Sabadell des de l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat. L’exposició es va fer amb motiu del 70è aniversari de la Guerra Civil (celebrat el 2006) i en record i homenatge a una generació que va viure la tragèdia del conflicte.

Horaris i dates

L’exposició sobre els cartells de la Guerra Civil estarà a l’Espai Cultura d’Unnim fins el 5 de maig. Tot i que no s’ha inaugurat de forma oficial, es pot visitar des del passat dia 15 de febrer.

Els horaris són de dimarts a divendres de 17 a 21 hores, dissabtes de 11 a 14 hores i de 17 a 21 hores. Els diumenges també es pot anar entre les 11 i les 14 hores. Els dilluns i demés festius l’espai és tancat.

Espai i dates

Unnim informa que durant la seva estada a a Sabadell, es faran activitats i visites guiades, així com tallers didàctics per a escoles. En el cas d’aquesta exposició, es treballarà el cartell com a element de comunicació i publicitat.

Foto portada: Tres dels cartells exposats a Sabadell. Font: Flickr de l’exposició.

Comments are closed.