Paperetes vot

5 interpretacions sobre els resultats del #25N

A continuació, us deixem algunes conclusions que deixen els resultats de les eleccions del #25N, tant a Catalunya com a Sabadell. Hi esteu d’acord? Creieu que ens hem descuidat alguna línia interessant? Ens ajudeu a enriquir el text? Podeu fer-ho com a comentari o també a les xarxes socials.

L’escrutini de les urnes del 25N fa hores que ha acabat i els partits polítics ja han fet les primeres anàlisis. A nivell general, queda el fracàs de l’aposta del president Artur Mas per convocar eleccions. No obstant, els resultats donen per molt més. Aquí us deixem algunes interpretacions. En voleu aportar alguna altra?

1. Un Parlament més fragmentat però més plural

Només tres partits polítics han perdut representants respecte el Parlament sorgit de l’any 2010. I dos són, fins ara, els dos vertebradors de la Catalunya actual: Convergència i Unió i el Partit dels Socialistes de Catalunya. CiU perd 12 escons i el PSC 8.

Qui perd i qui guanya diputats al Parlament respecte el 2010?
Qui perd i qui guanya diputats al Parlament respecte el 2010? Font: Elaboració pròpia.

Una catàstrofe per a les dues principals formacions polítiques que afavoreix tota la resta i la creació d’un Parlament més fragmentat i menys bipartidista. L’any 2010 dos de cada tres diputats eren de CiU o el PSC. Ara ho serà només un de cada dos diputats.

La tercera formació que retrocedeix és Solidaritat, que desapareix.

2. L’esquerra es fa sobiranista

La suma de partits de centre-esquerra i esquerra l’any 2012 dóna 57 diputats (ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP), cinc més que l’any 2010. Però si l’any 2010 només hi havien 24 a favor del dret a decidir (ERC, ICV-EUiA i SI) ara n’hi han molts més. En total, 37 diputats.

La suma de CiU i PP suma ara 69 diputats, justament la frontera de la majoria absoluta. L’any 2010 entre els dos arribaven a 80 diputats.

3. El sobiranisme es fa menys conservador

L’any 2010 els partits sobiranistes van aconseguir 86 dels 135 diputats. Aquests comicis han deixat un diputat sobiranista més, en total 87. Però l’any 2010 62 dels 86 sobiranistes eren de centre-dreta i ara han retrocedit fins els 50 diputats. La pujada d’Esquerra i Iniciativa, així com la irrupció de la CUP, alteren l’espai.

Els partits contraris al dret a decidir de Catalunya representen ara 48 diputats mentre que abans eren 49 diputats.

4. PP i ICV-EUiA veuen el seu límit

Deixant de banda la CUP, que ha entrat per primer cop al Parlament, dues formacions polítiques han tingut els millors resultats de la seva història en unes autonòmiques: el Partit Popular i Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa.

Però en uns comicis amb grans pujades i baixades, cap de les dues formacions ha capitalitzat el descontentament general. ICV-EUiA ha estat el principal opositori a les retallades de CiU durant dos anys però només ha passat de 10 a 13 diputats, mentre que Esquerra ha més que doblat. La CUP els farà ara la competència per l’esquerra.

El Partit Popular, en un context propici pels partits nacionalistes i una campanya centrada en temes identitaris, només ha guanyat un diputat i veu en Ciutadans una competència, ara amb grup propi, en l’espanyolisme.

5. Sabadell: ERC i CUP pugen al Centre, Ciutadans a barris

A Sabadell, les dues formacions polítiques principals han resisit. CiU ha guanyat tot i perdre vots i el PSC ha aguantat, fins i tot sumant alguns vots. Però els comicis deixen sorpreses. Esquerra Republicana ha pujat molts a barris com el Centre, la Creu Alta o Gràcia, i en menor mesura també la CUP. Als barris, en canvi, Ciutadans ha incrementat bastant els seus suports. Als districtes 3, 4, 6 i 7 gairebé tripliquen.

Variació vots eleccions autonòmiques Sabadell 2010-2012
Variació del vot entre 2010 i 2012 a la ciutat de Sabadell.

Unes eleccions més, la dualitat de la ciutat entre el Centre i els barris queda clara. Així, el PSC ha tornat a ser el partit més votat als barris mentre que per exemple al Districte 1 no ha arribat ni al 10 per cent dels vots. CiU ha estat la força més votada al Centre sociològic i al global de la ciutat però no ha superat el 10 per cent dels vots ni al Districte 3 ni al 7 (zona nord i Torre-romeu).

Foto portada: les llistes electorals al CEIP Andreu Casasses, al Centre. Autor: J.d.A.

Comments are closed.