Foto portada: el portaveu dels empresaris de l'oci nocturn, Francisco González Cano. Autor: David B.

A contrarellotge per definir un nou model d’oci nocturn

  • Pacte per planificar un nou model de l’oci nocturn amb els operadors d’oci davant el tancament de la ZH.

  • Guerrero (Espai Públic) recorda als empresaris que han tingut cinc anys per canviar d’ubicació per complir la llei.

El consistori es dóna marge sense concrecions per resoldre la patata calenta de l’oci nocturn. Mentre per un costat el tancament de la Zona Hermètica continuarà el seu calendari (a finals d’aquest mes quedaran fora de la normativa les discoteques i bars musicals), el consistori i els empresaris negociaran un nou model d’oci nocturn.

El ple ha aprovat una moció a proposta de Ciutadans i el PP en aquest sentit. A nivell de compromisos, dos i sense calendari. El primer: una crida al diàleg per “facilitar les activitats d’oci nocturn en les zones que s’acordin”. El segon: iniciar canvis urbanístics per ubicar discoteques i bars musicals a la ciutat. Aquest segon acord inclou tocar el Pla General i també el Pla Especial que prohibeix de totes totes les activitats d’oci a la nit a la zona de Gràcia. Més enllà dels acords, pocs compromisos concrets més enllà de la necessitat de “dimensionar l’oferta d’oci nocturn adaptada a les nostres necessitats”, en paraules de Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant (Crida), reconeix que “anem tard”. En relació a la Zona Hermètica manté que el calendari “no ens porta a cap altra opció que a començar amb els expedients de disciplina” a partir de juny si les discoteques no cessen l’activitat. En clau futura, Serracant assegura que el govern “tindrà mirada ampla” per ubicar les discoteques i a la vegada garantir el descans dels veïns. “Cal encabir l’oferta en alguna banda però també estem compromesos amb un nou model d’oci que no és de la Zona Hermètica ara mateix”. Ha anunciat un Pla Director d’Activitats, un estudi de les zones d’oci i econòmiques de Sabadell. Per la seva part, el regidor d’Espai Públic, el republicà Xavier Guerrero, ha alçat el to: “els empresaris han tingut temps de canviar-se de lloc. Sorpren que no ho hagin fet i només calia canviar de carrer. Ara complir la legislació és la seva obligació. Nosaltres hem de procedir amb els expedients”. Guerrero ha dit que tots els expedients s’incoaran i tramitaran a la vegada per evitar suspicàcies.




A l’oposició, el regidor socialista Cristian Sánchez manté que “el descans dels veïns de Gràcia està a tocar” i manté que cal canviar el planejament per permetre l’oci nocturn a la ciutat. Per la seva part, el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha alertat que cal esperar la resolució del Tribunal Suprem en el litigi: “si donen la raó als operadors, aquest ajuntament s’arruina”. En una línia similar s’ha manifestat el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández: si el Tribunal Suprem dóna la raó als empresaris, el consistori els haurà d’indemnitzar i “caldrà buscar els responsables”. El regidor de CiU Toni Font manté que el barri de Gràcia “no pot seguir sent el pati del darrere de l’oci nocturn a la ciutat”, i ha instat l’executiu al diàleg per donar sortida als joves que volen sortir a la nit “potser dividint la ciutat en diverses zones d’oci nocturn”.

Els empresaris recorden la dimensió actual de la ZH

El representant de l’Associació d’Empresaris d’Oci Nocturn de la Zona Hermètica, Francisco González Cano, ha intervingut prèviament a la discussió. Ha recordat com el consistori de l’alcalde Antoni Farrès va apostar perquè Sabadell tingués una zona d’oci nocturn per evitar accidents de trànsit, com el de 1993, quan van morir sis joves de Ca n’Oriac a la carretera. Ha mostrat amb un plànol l’evolució de la Zona Hermètica, que s’ha reduit fins una vintena de locals nocturns en l’actualitat i un aforament permès de 3.300 persones quan fa dues dècades era molt superior. Manté que a Terrassa hi ha aformat per a 8.000 persones i 6.000 a Sant Cugat. “Estem a la cua de l’oci nocturn comparant-nos amb les localitats del nostre entorn”, ha seguit validant l’afirmació de l’alcalde, Juli Fernàndez, qui no vol que “Sabadell sigui la capital de l’oci nocturn del Vallès”. González sosté que els empresaris de la nit a Sabadell van ser pioners en la identificació dels menors d’edat per accedir a les begudes alcohòliques. S’ha mostrat disposat a seguir parlant amb el consistori. “No podem fer que els joves es quedin sense accés on volen anar per sortir perquè és llei de vida”, ha finalitzat.

Comments are closed.