Foto portada: Bustos, a la sortida dels jutjats. Autor: R.Benet.

Així està avui el cas Mercuri, cinc anys després

L’esclat del cas Mercuri el 27 de novembre de 2012 compleix aquest dilluns cinc anys amb la instrucció judicial a mitges. De la trentena llarga de peces, només una ha arribat a judici, comportant la sentència de 16 mesos de presó per l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. A excepció d’un parell de casos, la resta s’han arxivat o s’estan instruïnt. Durant el 2018 hi haurà almenys una vista oral, sobre la retirada de sancions de trànsit a familiars de l’exalcalde. També podrien jutjar-se les irregularitats d’unes obres del carrer Fernando Poo, que afecten al president del Gremi de Constructors.

Segons diverses fonts, la investigació sobre la peça principal, la dels suborns a canvi d’obra pública, està encallada. El principal implicat és l’exportaveu del PP, Jordi Soriano. Diversos empresaris han reconegut haver-li pagat per intercedir en contractes. Però no s’ha trobat vinculació entre els pagaments a Soriano i la contractació d’obres ni els vincles entre el popular i el govern socialista de Sabadell. Les pesquises, fins ara, s’aturen en Soriano. Fa alguns mesos bona part dels empresaris van tornar al jutjat, però segons les fonts consultades es van negar a declarar. Inicialment hi havia tres obres sota sospita: l’ampliació del cementiri, la construcció del viver d’empreses de Fira Sabadell i la construcció del centre cívic de Can Llong. També s’investigaven en la mateixa peça dos projectes que no van fer-se: una operació urbanística a Palau-Solità i Plegamans i un projecte en terreny agrícoles del nord de Sabadell.

El fiscal Bermejo a ser traslladat fa un parell d'anys i ara porta el cas la fiscal Teresa Duerto. Autor: David B.
El fiscal Bermejo a ser traslladat fa un parell d’anys i ara porta el cas la fiscal Teresa Duerto. Autor: David B.

Bona part de les peces separades estan encallades o aturades: passa així en la investigació sobre la finca de Can Xupa, on es van vertir terres contaminades es creu que amb la complicitat municipal.

També està encallada la investigació, en aquest cas a Terrassa, sobre la col·locació de militants i simpatitzants del PSC al Consorci de Residus, el Consell Comarcal o l’Àrea Metropolitana. El propi Consell acusa ara l’exgerent dels seus consorcis, Paco Fernández, de malversació, i s’ha personat com acusació particular.

Aturada també està la investigació, que afecta Bustos i el seu successor a l’alcaldia Juan Carlos Sánchez, sobre les retribucions presumptament irregulars dels representants de l’Ajuntament al Consell d’Administració de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA).

Per on avança el cas?

Les mateixes fonts asseguren que ara per ara la instrucció del cas passa la major part d’hores en la peça 28, que investiga el contracte de neteja viària i recollida de residus, que va renovar Serveis Medi Ambient SA l’any 2012. Inicialment hi ha investigats l’exalcalde i l’excap d’Àrea d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, qui en converses intervingudes per l’autoritat assegurava que el contracte estava fet perquè sortís “el que ha de sortir”. No es descarten més investigats, ni pel cantó públic ni privat, en els propers mesos, un cop a Sabadell han arribat i s’han analitzat milers de pàgines del sumari del cas Pokemon des de Lugo. S’investiguen també els vincles entre l’empresa i la campanya electoral del PSC del 2011. Els investigadors van demanar la documentació de la campanya la primavera passada a la seu nacional dels socialistes.

Els judicis a la vista

Bustos acumula una condemna, de 16 mesos de presó per tràfic d’influències en la contractació d’una persona a l’ajuntament de Montcada i Reixac.

Durant el 2018 afrontarà el seu segon judici, per la retirada de dues multes a vehicles de dos familiars. Amb ell estan acusats l’excap de la Policia Municipal de Sabadell, Josep Miquel Duran, i el propi Xavier Izquierdo. Les acusacions (fiscalia, popular i particular exercida per l’Ajuntament) demanen dos anys de presó per cada una de les dues multes: la pena màxima que es preveu pel tràfic d’influències. Per a Duran demanen penes encara superiors.

El penalista Cristóbal Martell, al final de la vista oral. Autor: David B.
El penalista Cristóbal Martell, advocat de Bustos, al TSJC. Autor: David B.

Pendent de data pel judici està la peça 18 del cas, que investiga les presumptes irregularitats en unes obres comeses al carrer de Fernando Poo (Merinals). La peça afecta el president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, tiet de Bustos, i a l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, entre altres. Estan acusats de tràfic d’influències, falsedat documental, prevaricació i contra l’ordenació del territori.

El curs de bones pràctiques de Bustos

En aquest temps, però, Bustos ha dut a terme la formació en bones pràctiques que li requeria el TSJC per veure suspesa l’entrada a la presó del cas Montcada en un menor període de temps. Primer es va apuntar a un curs de 25 hores de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC): Prevenció i lluita contra la corrupció. Però la formació es va cancel·lar i finalment en va cursar un altre, de 50 hores, a una acadèmia privada: Transparencia y Anticorrupción en la gestión pública. El TSJC ha acceptat la formació. La seva entrada a la presó quedarà suspesa als dos anys de la sentència formal i no als cinc anys.

Arxivades

Arxivada queda la investigació sobre els presumptes sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya, que va afectar mig centenar d’alcaldes, i va provocar l’ostracisme polític definitiu de Manuel Bustos.

També han sobreseït altres investigacions, com un possible tracte de favor en unes obres en una casa al barri de Gràcia de Sabadell.

La recerca entre les relacions de Bustos i l’empresari italià de la televisió Nicola Pedrazzoli per gestions a favor de l’empresari es van arxivar.

Dirigents socialistes com Pere Navarro, Jaume Collboni o l’exdiputada Montserrat Capdevila, que van ser investigats en alguna de la trentena llarga de peces de Mercuri, també han aconseguit ser desimputats.

Més info: ‘Las 31 piezas del caso Mercurio

Foto portada: Bustos, a la sortida dels jutjats, en una de les seves últimes compareixences. Autor: R.Benet. 

Comments are closed.