Foto portada: Francisco, Joaquim y Manuel Bustos, saliendo del TSJC, acompañados del concejal Lluis Monge, al final del juicio. Autor: David B.

Anticorrupció demana que els Bustos entrin ja a presó

Anticorrupció demana l’ingrés a presó de Manuel i Paco Bustos, així com de l’exsecretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández. El fiscal Fernando Bermejo sosté que  “la resposta punitiva a la corrupció política ha de ser contundent”.

Els germans Bustos i Daniel Fernández estan condemnats a 16 mesos de presó. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja és ferma, ja que va ser refermada pel Tribunal Suprem, on van apel·lar les defenses (més info: ‘El TS confirma la sentència del cas Montcada‘). Malgrat que la pràctica habitual indica que en condemnes d’ingrés a presó inferiors a 24 mesos sense antecedents judicials no s’acostuma a ingressar en centre penitenciari hi ha diverses excepcions. Per exemple, l’expresident de les Illes Balears, Jaume Matas.

El fiscal Fernando Bermejo reclama que l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, l’exregidor i primer secretari del PSC Vallès Sud, Paco Bustos, i l’exdiputat i exsecretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández, entrin a presó. Van ser condemnats per tràfic d’influències per pressionar l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, en favor d’una exalt càrrec dels tripartits, Carmina Llumà (més info: ‘El TSJC condemna els Bustos, Fernández i Pérez’).

Les defenses han demanat eludir la presó per no tenir antecedents. L’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció sí en demana l’ingrés. I ara també la fiscalia, segons publica el diari El Mundo aquest dissabte:

No hi cap la revenja en un sistema judicial democràtic, però tampoc la impunitat”, diu Bermejo, que manté que la presó pels Bustos i Fernández tindrà un efecte dissuasori per altres gestors públics d’incórrer en delictes. “La resposta punitiva a la corrupció ha de ser contundent”, afegeix el fiscal. “Estem davant un delicte de corrupció, pel qual una persona que va guanyar un concurs públic es va veure privada del seu lloc de feina per maniobres polítiques, i el treball és un dels drets fonamentals dels ciutadans”.

A més, Bermejo rebutja que els condemnats fraccionin el pagament de la multa de 60.000 euros, ja que al seu parer “tenen i han tingut un patrimoni”.

Foto portada: Bustos, a la sortida del TSJC, l’any 2015. Autor: David B.

7 Comments