Foto portada: l'historiador, aquest vespre. Autora: Dihör.

Artur Domingo: “La desobediència ha de ser una eina per a Catalunya”

El casal Pere Quart ha acollit aquest dijous al vespre una nova edició dels debats organitzats per Entesa per Sabadell, que aquesta vegada ha tractat sobre la desobediència civil.

Sota el títol ‘La desobediència civil en els processos de canvi social’, l’historiador i especialista en Mahatma Gandhi Artur Domingo ha parlat d’un tema que ell considera “molt oportú” actualment. Domingo ha començat fent una petita introducció sobre grans personatges que han justificat, parlat i practicat la desobediència civil, com Martin Luther King o Nelson Mandela.

Després de fer una pinzellada sobre les característiques d’aquest moviment ha volgut equiparar la situació d’aquests personatges amb el context actual, explicant diversos motius pels quals a Catalunya es podria donar una situació de desobediència que seria legítima. “La desobediència pot ser i ha de ser una eina per Catalunya”, ha conclòs fermament.

Desobediència en les lluites

Per reflectir la importància de la desobediència civil, Domingo ha parlat dels moviments feministes que reclamaven el dret a vot, de la lluita per la igualtat dels negres a Amèrica i de la lluita que va protagonitzar Mahatma Gandhi, tres experiències històriques de desobediència en els processos de canvis socials i que, com ha dit ell, “demostren que la desobediència civil ha jugat un paper clau per aconseguir coses que no haurien passat mitjançant cap altra manera”.

Per acabar, Domingo ha explicat que actualment és un tema que encara està molt present ni que pugui semblar una cosa del passat. A mode de conclusió ha dit que “la desobediència és una eina que s’ha d’utilitzar per desbloquejar situacions, però també s’ha de combinar amb altres formes de canviar la legalitat”.

Després de la conferència, s’ha donat el torn de paraula al públic per a que fes les seves aportacions i valoracions mitjançant un debat que ha clos l’acte.

Foto portada: l’historiador, al casal Pere Quart. Autora: Dihör. 

One Comment