Garrido, a la salida de su interrogatorio en diciembre de 2012. Autor: David B.

Arxiven una peça del cas Mercuri que afecta a Paco Bustos i Melquíades Garrido

  • La instructora del cas Mercuri arxiva la peça 20, relacionada amb unes obres al barri de Gràcia.

  • L’acusació popular presentarà recurs dilluns contra la decisió, a la que s’oposa.

La jutgessa instructora del cas Mercuri, Beatriz Faura, va arxivar el 19 de març la peça 20 del cas Mercuri, que afecta l’encara regidor a Sabadell Francisco Bustos i el president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, tiet dels germans Bustos.

La investigació es centrava en saber si s’havia comès tràfic d’inflùencies per accelerar una llicència d’obres per fer uns treballs en el carrer Folch i Torras, al barri de Gràcia (més info: ‘Melquíades Garrido y la licencia: “Paquito, no te mueves un huevo“). Les converses telefòniques van mostrar com el president del Gremi de Constructors i tiet dels germans Bustos, Melquíades Garrido, maniobra amb facilitat amb els funcionaris municipals i arriba a demanar al seu nebot i regidor d’Espai Públic que acceleri la tramitació per solventar amb agilitat els problemes que té un client, F. Soldevilla, al que li entren aigües fecals al seu domicili.

Els fets investigats van tenir lloc el mes de juliol de l’any 2011. La llicència es va concedir en una setmana quan el període habitual era d’un mes, segons els funcionaris a que fa referència la interlocutòria. Tot i així, la investigació no pot acreditar que la decisió fos causada per la pressió exercida o el predomini de Garrido o Bustos.

Les diligències practicades han permès acreditar que si bé es van accelerar els tràmits necessaris per obtenir una llicència a causa de les influències i contactes familiars i personals que existien entre els imputats, però també ho és que les diligències practicades no han acreditat de forma suficient que concorreixin en aquests fets els elements de tipicitat per apreciar la condició de l’ilícit penal investigat”, assegura Faura en la seva interlocutòria, a la que ha accedit iSabadell.

Ara la jutgessa instructora ha decidit arxivar el cas de forma provisional, desimputant tant a Garrido com a Paco Bustos. També es desimputa a la responsable de l’àrea de llicències de l’Ajuntament, la funcionària Anna Simó. En la investigació també han declarat com a testimonis dues funcionàries més.

Recurs de l’acusació popular

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix com acusació popular en el cas, presentarà dilluns recurs d’apel·lació contra la decisió, a la que s’hi oposen.

Altres imputacions de Paco Bustos

L’encara regidor socialista de Sabadell Francisco Bustos tenia tres imputacions al cas Mercuri. Mentre que la peça 20 s’ha arxivat ara, Bustos està a l’espera de la sentència de la peça Montcada (més info: ‘Vist per a sentència‘). Va ser jutjat per tràfic d’influències i s’espera la sentència en les properes setmanes. Així mateix, també està imputat per malversació al no justificar les despeses d’un viatge del seu germà Manuel.

Altres imputacions de Melquíades Garrido

L’encara president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, també està imputat en diverses peces del cas Mercuri, bàsicament per tràfic d’influències en relació a obres i projectes d’obres a la ciutat. En declaracions anteriors, Garrido va assegurar que els Mossos d’Esquadra van veure delictes on no hi havia (més info: ‘Garrido es defensa‘)

Foto portada: Garrido, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

2 Comments