Foto portada: els 27 nous regidors. Autor: David B.

Bones paraules de tots els grups per començar el mandat

Diàleg. Entesa. Consens. Canvi. Han estat les paraules més pronunciades al ple de constitució de l’Ajuntament pel nou mandat. Tots els partits sense excepció han assenyalat la necessitat d’arribar a acords de ciutat. Ara caldrà posar en pràctica els desitjos.

El nou ple té vuit grups municipals. Tots els representants s’han referit d’alguna forma o una altra a la pluralitat del ple per destacar que caldrà consens i cooperació. Les seves intervencions són les següents.

Govern

Montserrat Chacón (ERC). La número 2 d’Esquerra, Montserrat Chacón, ha intervingut mitjançant un relat a mig camí entre la ficció i els desitjos a la realitat en que ha posat de manifest la necessitat d’apostar per l’educació, la igualtat d’oportunitats, la construcció de la “República catalana”, d’obrir portes i finestres del consistori i d’apostar per un lideratge col·laboratiu. Chacón ha recordat els tres regidors anteriors d’ERC a la institució: Josep Maria Civis, Carme Forcadell i Magí Rovira.

Maties Serracant (Crida per Sabadell). El portaveu de la Crida, previst per a l’alcaldia a la segona meitat del mandat, Maties Serracant, ha destacat que caldrà engegar una “nova forma de governar”. “Vivim un moment de canvi històric”, ha afegit, mantenint que “la corrupció ha afectat el cor d’aquesta institució, i cal buscar els responsables”. L’únic regidor del futur govern que ja ho era en el passat mandat ha assegurat que “l’acord de govern està obert i caldrà desenvolupar els seus principis”.

Investidura sí; govern no

Joan Berlanga (Unitat pel Canvi). El cap de llista de la segona formació més votada a les eleccions, Joan Berlanga d’Unitat pel Canvi a Sabadell, ha defensat el seu suport a la investidura i al govern. S’ha compromès a treballar per netejar la institució i “saber què ha passat aquí” així com a lluitar per regenerar un sistema, “el del 1978, que s’ha corcat”. Berlanga manté que cal acostar la institució a la ciutadania. No ha entrat en detalls sobre la no entrada d’Unitat pel Canvi al govern que han dissenyat juntament amb ERC i la Crida per Sabadell.

Marisol Martínez (Guanyem Sabadell). La portaveu de Guanyem Sabadell – Sí se puede, Marisol Martínez, ha ofert a l’alcalde Juli Fernàndez una calculadora i un extintor per aquest mandat. Creu que els necessitarà donada la debilitat d’un govern en minoria i la realitat d’un consistori fragmentat. Sigui com sigui, Martínez ha permès el canvi polític al consistori, amb els seus dos vots a favor del republicà Fernàndez. I ha criticat que el tripartit que ha tancat un pacte de govern no els ha tingut en compte en les darreres setmanes. Demana més diàleg.

Partits a l’oposició

· Josep Ayuso (PSC). El guanyador de les eleccions, el cap de llista de la força més votada el 24M, Josep Ayuso del PSC, ha assegurat que els socialistes faran “oposició responsable” i ha obert la mà especialment en tot allò relacionat amb la lluita contra la crisi, l’exclusió social i a favor de la igualtat d’oportunitats. Cap referència a la caiguda de vuit regidors en aquests comicis ni tampoc al cas Mercuri. “No trobaran retrets; obrim un nou capítol”, ha assegurat. Els cinc regidors socialistes han votat Ayuso.

· Carles Rossinyol (Convergència i Unió). Malgrat els compromisos durant la campanya, inequívocs a favor del canvi polític a l’alcaldia, finalment Convergència i Unió ha votat al seu propi candidat, Carles Rossinyol, qui ha assegurat que el mandat popular del 24M va ser de canvi i consens i assegura que les esquerres (UpC, ERC, Crida) els han exclòs durant les darreres setmanes. Els ha acusat de sectarisme. “No ens ho esperàvem”, ha finalitzat. Creu que el nou govern surt del xantatge i d’unes formes de fer política poc edificants.

· Joan García (Ciutadans). El portaveu de Ciutadans, Joan Garcia, que s’estrena al ple espera que Sabadell deixi “el caïnisme” que en opinió seva ha imperat a la ciutat en els darrers anys. També ha reiterat la necessitat de tirar endavant un pacte contra la corrupció i ha apostat per repensar la ciutat a curt, mig i llarg termini. Garcia també ha recordat que Ciutadans ja va dir a l’inici de la campanya que no pactarien amb ningú si no guanyaven les eleccions.

· Esteban Gesa (Partit Popular). El portaveu del PP, Esteban Gesa, que és l’únic representant de la formació conservadora al plenari ha estès la mà a la resta de formacions, en especial al govern, posant per sobre “el compliment de la llei”. Ha demanat posar per sobre les interessos col·lectius i deixar de banda debats estèrils.

 

No Comments