Foto portada: Bustos, a la sortida dels jutjats. Autor: R.Benet.

Bustos carrega contra la Fiscalia per demanar de nou que els fons de la FMC es considerin públics

  • L’exalcalde de Sabadell qualifica com a “notable” la seva gestió a la  Federació de Municipis de Catalunya.

  • Bustos carrega contra els socialistes que l’han apartat de la seva vida i no senten orgull per la gestió a Sabadell.

L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha carregat contra la Fiscalia per tornar a demanar que es considerin fons públics les aportacions dels ajuntaments a la Federació de Municipis de Catalunya. Bustos ha tornat als jutjats per donar explicacions en la peça 25 del cas Mercuri, que investiga diversos aspectes de la seva gestió a la FMC.

Malgrat que l’Audiència Provincial i el Tribunal Suprem consideren que els fons de la FMC són privats, fiscalia argumenta de nou el seu origen públic, mentre que la instructora del cas aludeix a una presumpta administració desleial o apropiació indeguda en el cas que siguin privats. Sigui com sigui, Bustos ha hagut de donar aquest divendres explicacions d’algunes desenes de tiquets (bàsicament restaurants però també una compra en una xarcuteria, o una estada en un hotel). En total, segons els Mossos, uns 9.000 euros entre 2011 i 2012. Bustos també ha hagut d’explicar com la FMC va contractar l’exalcalde d’Arenys de Mar, Santiago Fontbona, i la subvenció a la Fundació ACSAR per contractar Ligia Castelo, presidenta de la Asociación Latinoamericana de Sabadell.

Bustos, a la sortida dels jutjats, amb la premsa. Autor: R.Benet.
Bustos, a la sortida dels jutjats, amb la premsa. Autor: R.Benet.

A la sortida dels jutjats, el propi Bustos ha repartit entre els mitjans un comunicat. No ha fet declaracions més enllà d’assegurar que ha donat explicacions sobre el mateix que ja es va arxivar. En el comunicat, Bustos carrega contra la Fiscalia.

Tant l’Audiència Provincial com el Tribunal Suprem va arxivar les peces complementàries que afectaven a molts alcaldes i alcaldesses de la Federació per considerar l’entitat com a privada. No s’entèn que ara, després d’aquestes decisions, es torni a demanar per part de la Fiscalia que es consideri pública”, assegura.

Bustos qualifica la seva gestió a la FMC com a “notable”. L’any 2003 va trobar una entitat amb 800.000 euros d’estalvis i quan “ens vam veure obligats a dimitir” l’any 2013 van deixar-ne 3,5 milions. Defensa les contractacions de Fontbona i Castelo: “motivades per l’interès de l’entitat i dels seus òrgans de gestió”.  En el cas concret, es tracta d’un conveni i un contracte “acreditats” i que es van ajustar a l’estricta legalitat.

Carrega contra els socialistes que reneguen del bustisme

L’exalcalde manté que anirà a judici per la presumpta retirada de dues multes, de la qual en un cas es va pagar la grua i es va recórrer la multa i en el segon cas la multa ni tan sols es va tramitar. Pel que fa a la investigació sobre el sopar de la campanya electoral del 2011, manté que té “plena confiança en la transparència, legalitat i honestedat de la campanya i de tots i cadascun dels companys responsables de la mateixa. A diferència d’alguns, sí poso la mà al foc per l’honestedat de tothom”. Bustos fa una altra càrrega contra els seus companys de partit més endavant:

Hi ha qui renega dels nostres èxits. Vaig ser jo qui els vaig demanar que se sumessin a l’equip, qui els va demanar la seva dedicació, qui va confiar en ells i elles pel projecte de ciutat i qui els va donar l’oportunitat de ser protagonistes. Avui algunes d’aquestes persones no tan sols m’han apartat de la seva vida, el que és pitjor: no senten orgull pel que vam fer. Una pena”.

A més de Bustos, declaren en qualitat d’investigats aquest divendres l’exsecretari de la FMC, Adolfo Moreno, l’exalcalde d’Arenys, Santiago Fontbona, i la parella de Bustos i assessora de la FMC, Montse Costa. Anteriorment ho ha fet l’actual president de la FMC, Xavier Amor.

Foto portada: Bustos, a la sortida dels jutjats. Autor: R.Benet. 

Comments are closed.