Foto portada: Bustos, davant del tribunal. Foto: David B.

Bustos manté que “Llumà era la candidata de l’alcaldessa de Montcada”

L’exalcalde de Sabadell ha reconegut haver donat opinió en la col•locació de Carmina Llumà a Montcada, tot i que sempre a iniciativa de l’alcaldessa del municipi vallesà, Maria Elena Perez, i pensant que es tractava d’un càrrec de confiança. La línia argumental ha estat compatible amb la de Dani Fernández, que ha precedit Bustos.

Com Fernández, Bustos ha reconegut que en un moment determinat “no entenia res”. I és que, segons el seu relat pensava que el càrrec a Montcada era de designació directa, i en aquestes va intermediar donant la seva opinió, quan en realitat es tractava d’un càrrec amb unes bases de selecció i un tribunal. “Jo no coneixia que hi havia unes bases i he de dir que no era el procediment normal quan es designen càrrecs de confiança”, ha dit. D’alta banda, com havia fet Fernández anteriorment, també ha dit que en un moment determinat havia exagerat les seves potestats al partit com quan li diu al seu germà Paco que “hay que cambiarla” en referència a l’alcaldessa i les hipotètiques reticències en la contractació de Llumà.

El fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, ha fet reproduir diverses gravacions telefòniques, que Bustos no ha reconegut però sí ha comentat. Segons el seu relat, el màxim responsable de la contractació de Carmina Llumà, dona del cap dels serveis jurídics de l’ajuntament de Sabadell, va ser Maria Elena Pérez, alcaldessa de Montcada: “Carmina era la candidata de l’alcaldessa”. Bustos ha dit que va preguntar si hi havia algun lloc apte per a Llumà, per exemple a la Federació de Municipis de Catalunya. “No és inhabitual”, ha dit Bustos.

L'alcaldessa, entrant al TSJC. Autor: David B.
L’alcaldessa, entrant al TSJC. Autor: David B.

L’alcalde de Sabadell entre 1999 i 2013 no ha respost les preguntes de l’acusació popular. Després d’un recés serà el torn del primer secretari del PSC Vallès Occidental Sud, Paco Bustos, i la pròpia alcaldessa, Maria Elena Pérez.

Paco Bustos segueix el mateix fil argumental

En el seu torn, Paco Bustos, primer secretari del PSC Vallès Occidental Sud, ha seguit el mateix argumentari assenyalant que “no tinc veu ni vot al que passi a Montcada. Mai vaig dir a l’alcaldessa el que havia de fer”. Bustos ha tingut una declaració ràpida, de poc més de 20 minuts. Ha dit que “a un càrrec de confiança se’l nombra i prou” i ha reconegut que en el seu moment “no entenia res del que passava a Montcada”.

Pérez diu que els criteris de contractació no estaven prou clars

L’alcaldessa de Montcada, ha defensat que ella no coneixia en detall les bases aprovades en Junta de Govern Local. “Les vam votar i ni en aquest cas ni després les he llegit. Entenc que els tècnics les redacten bé”, ha dit. Tot i així, Pérez ha assegurat que va caldre una reunió per aclarir els requisits ja que les bases prioritzaven uns criteris que no eren ben bé els que volia el consistori vallesà. Ha responsabilitzat en part el regidor d’Urbanisme, Juan Parra, de no “saber transmetre prou bé els criteris”. Ha rebutjat haver parlat però amb els membres del tribunal ni haver demanat res al tribunal. Després d’unificar criteris, la plaça, que només tenia una candidata ‘apta’, va passar a tenir dues candidates aptes: “vam demanar pujar el llistó i la millor va ser Llumà”. A dia d’avui, però, ja no treballa a Montcada. “Com he dit el contracte és de lliure dessignació i lliure cessament i la vaig cessar després de totes les decisions judicials, el dany a la imatge i la falta d’autoritat”, ha finalitzat.

El judici seguirà aquest dijous, amb la intervencio de tots els testimonis. Si cal, es reserva el matí de divendres per les últimes disquisicions. La sentència, en les properes setmanes. Segons indiquen diverses fonts, en uns dos mesos hi haurà sentència.

Foto portada: Bustos, al TSJC. Autor: David B.

One Comment